Raalte aan de slag met nieuw ontwerp zuidelijk deel Franciscushof

RAALTE – De gemeente Raalte gaat opnieuw aan de slag met de ontwerpplannen voor het zuidelijke deel van het woningbouwplan Franciscushof. Het oorspronkelijke ontwerp voor de woonwijk is circa 10 jaar geleden ontwikkeld en een groot deel van de noordelijke kant van het plan is inmiddels gerealiseerd. In de afgelopen jaren hebben nieuwe inzichten geleid tot een andere visie op de ontwikkeling van de zuidelijke kant van Franciscushof (met inbegrip van de plandelen Waterhof en Theaterhof).

Dat heeft onder andere te maken uit met de ontwikkeling van knooppunt Raalte (Kruispunt Bos). Mogelijk moet daarvoor iets planruimte worden ingeleverd. Bovendien vraagt de markt op dit moment om een andere mix van woningtypes en kavelgroottes. De gemeente zet daarom in op compactere kavels. Daarnaast heeft de regionale discussie over woningbouwprogrammering mogelijk invloed op de woningaantallen van het plan. Dat biedt op dit moment plek aan 150 woningen. Volgens wethouder Wout Wagenmans blijft de gemeente echter wel streven naar dat aantal. “Omdat elke woning minder ten koste gaat van de exploitatie.”
Daarnaast is afgelopen tijd onderzocht, op welke wijze het plandeel Theaterhof zou moeten worden ontwikkeld. Dit plandeel (tegen het Hoftheater aan) kent woningen in het betaalbare segment; een segment waar nu veel vraag naar is. Spoedige ontwikkeling heeft daarom de voorkeur. Oorspronkelijk bestonden er daar ook plannen voor appartementen. Parkeren zou buiten het plandeel plaats moeten vinden. “Anno 2018 zijn deze uitgangspunten niet houdbaar, hetgeen ook wordt bevestigd door partijen uit de markt”, zo stelt de gemeente.
Daarop is onderzocht, wat terugbrengen van parkeren in de Theaterhof betekent voor het oppervlakte van het plandeel. Daaruit blijkt dat zelfs bij de meest compacte variant het plandeel Theaterhof zodanig uitdijt dat overlap plaatsvindt met het plandeel dat ernaast ligt, de Bosrand. “Wijziging van Theaterhof grijpt daarmee dusdanig in op de inrichting van de rest van de zuidrand van Franciscushof dat zij niet langer afzonderlijk ontwikkeld kan worden en onderdeel moet worden van de gehele herontwerpopgave.”

Het maken van het nieuwe projectplan duurt naar verwachting één tot anderhalf jaar. Volgens wethouder Wagenmans zal het opstellen van het nieuwe plan niet tot vertragingen in het bouwproces leiden. Aan het opstellen van het nieuwe plan kleeft een kostenplaatje van naar schatting maximaal 100.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.