Home / archiefcentraal / provinciehuis overijssel kleurt oranje

Zondag 25 november is het provinciehuis van Overijssel een nacht lang oranje uitgelicht. In samenwerking met Vrouwenplatform Carree Overijssel wordt op deze manier provinciaal aandacht gevraagd voor het stoppen van alle vormen van geweld tegen meisjes en vrouwen. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Geweld tegen vrouwen is wereldwijd helaas nog aan de orde van de dag en op sommige plekken niet eens strafbaar. Iedereen moet waar dan ook een veilig thuis kunnen hebben, of dat nu in Overijssel is of in hele andere delen van de wereld. En zolang dat niet het geval is, blijft het afgeven van een signaal waardevol”. 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

provinciehuis overijssel kleurt oranje

Met de Orange the World campagne van de Verenigde Naties, gecoördineerd door UN Women, wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Van 25 november tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actiegevoerd. De laatste vier jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark een vast onderdeel van de Orange the World campagne, waarmee nationale en lokale overheden hun inzet voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen tonen. In meer dan 90 landen kleuren op 25 november gebouwen en landmarks oranje. In Overijssel zijn dit naast het provinciehuis onder meer de oude Sassenpoort en het moderne Katwolderplein in Zwolle.

Geweld tegen vrouwen
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven, van huiselijk geweld tot genitale verminking en van aanranding tot moord. In sommige landen is dit zelfs 70%, en is geweld tegen vrouwen niet strafbaar. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Uit Europees onderzoek blijk dat 45% van de Nederlandse vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt.

 

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.