Politiek Den Haag maakt kennis met de voorstelling Avond van de Koe

REGIO – Overijssel is al gestart met de overgang naar een kringloop landbouw. Dat bleek uit de verhalen van de vier Overijsselse boerinnen Heleen Lansink, Irene Bruins, Simone Koggel en Andra Westerhof. Tijdens de voorstelling Avond van de Koe op 28 november in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag vertelden zij aan onder meer Tweede Kamerleden over hun passie voor hun koeien en hoe zij hun bedrijf duurzaam maken. De overgang van de Nederlandse landbouw naar een kringloopsysteem is ook het centrale thema in het beleid van minister Schouten van Landbouw. De provincie Overijssel zet al langere tijd in op het verduurzamen van de hele voedselketen.

De Avond van de Koe is een theatervoorstelling met en van de vier boerinnen die al drie keer met succes in theaters in Amsterdam, Zwolle en Enschede is opgevoerd. Nu was politiek Den Haag aan de beurt. Onder de gasten waren naast Tweede Kamerleden ook vertegenwoordigers van ministeries, banken en instellingen. Alle gasten van de uitverkochte voorstelling hadden een belangrijke vraag: hoe gaan de boerinnen om met alle grote veranderingen waar de landbouw mee geconfronteerd wordt. In de discussie met de zaal vertelden de boerinnen wat het streven naar een kringlooplandbouw betekent op hun bedrijven. Over de keuzes die ze maakten en de investeringen die nodig waren. Maar vooral ook hoeveel voldoening zij alle vier krijgen door de manier waarop zij nu melk, mozzarella, kaas of vlees produceren.

Hester Maij, gedeputeerde landbouw van Overijssel en ook aanwezig bij de Avond van de Koe: “Niet alleen de landbouw, de boeren, maar de hele voedselketen moet duurzaam zoals verwerkende bedrijven en supermarkten. We moeten voedsel produceren en consumeren dat niet vervuilend is en geen rest- of afvalstoffen produceert. Daar zetten wij in Overijsel in ons eigen beleid al op in: de keten van eten verduurzamen. Ik vond het geweldig om te zien hoe de vier boerinnen aan de hand van hun persoonlijke verhalen vertelden hoe inspirerend dat is, maar tegelijkertijd ook geen gemakkelijke weg is. Goed dat politiek en bestuur in Den Haag, waar men verder af staat van de dagelijkse praktijk op boerenbedrijven, dat uit de eerste hand konden horen. Ik hoop dat de Overijsselse aanpak Haagse politici en bestuurders inspireert bij het verduurzamen van onze voedselketen.”

De Avond van de Koe bestond, naast de verhalen van de boerinnen, uit onder meer een spannende Koe-Wizz waarin de zaal getest werd op de kennis over dit prachtige landbouwhuisdier. De publieksprijs werd gewonnen door Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. In de categorie Tweede Kamerleden ging CDA fractielid Maurits van Martels met de eer strijken. Hij gaat met de fractie op een echte koesafari op de Vechtdalhoeve van Simone Koggel. Ook Wil Meulenbroeks heeft een koesafari gewonnen. Naast de Koe-Wizz was er koe-poezië en allerlei Overijsselse hapjes van de bedrijven van de vier boerinnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.