opinie vertrouwen

Tekst: Hans de Kort

1. Een jaar of dertig geleden ontstond er een probleem in onze buurt. Het stond bij ons volgeplempt met scholen voor het voortgezet onderwijs. Daarvan waren ongeveer 5500 m2 aan allerlei klaslokalen in strijd met het bestemmingsplan gebouwd en ook strijdig gebruikt. Het grootste deel van die scholen was eigendom van de ABTB, een toen nog machtige boerenorganisatie. De Raalter burgermeester zat in het bestuur van deze scholen, een wethouder was adviseur bij de schooleigenaar en andere gemeenteraadsleden waren of lid van de ABTB, of anderszins betrokken bij die organisatie.

Toen wij buurtbewoners er achter kwamen dat hier sprake was van illegale gebouwen en illegaal gebruik, hebben we het gemeentebestuur gevraagd de strijdigheid te beëindigen. U raadt het al: door al die belangenverstrengelingen kwam van die beëindiging niets terecht, integendeel. We werden tot op het bot beduveld en belazerd. Er werd gelogen en bedrogen, met als gevolg dat we werden gedwongen naar de rechter te stappen. Telkens opnieuw naar de Raad van State (RvSt) in Den Haag en telkens kregen b&w van Raalte lik op stuk. Na 25 keer ben ik gestopt met tellen omdat het structureel werd en tellen niets toevoegde.

Nooit is er in de diverse regionale kranten meer geschreven over dit conflict. Op het hoogtepunt van de affaire kreeg Raalte ook nog eens De Gouden Eikel van het satirische tv-programma ‘Ook dat nog’, kijk de video!: https://staging2.youtube.com/watch?v=woKg9jfDXzw . Let wel, toen waren en nog maar zeven uitspraken gedaan door de RvSt. Zeer veel zittingen volgden daarna nog!

2. Het restaureren van de Enk- en Daggertbrug heeft de Raalter bevolking ongeveer € 400 000 extra gekost, omdat b&w de stalen vallen (rijgedeelten) van de bruggen, in strijd met de verleende monumentenvergunning, had laten vervangen door betonnen overkluizingen. Het meest stuitende argument dat zij hiervoor gebruikten was: de Monumentencommissie zou die betonnen dingen hebben goedgekeurd. Dat was in totaal in strijd met de waarheid en kon dan ook vanzelfsprekend niet worden aangetoond. Met andere woorden: ook hier werd weer gelogen en bedrogen.

3. Naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaringen met de gemeente Raalte, heb ik nog menige inwoners van onze gemeente met succes kunnen helpen in hun strijd tegen b&w, onder meer tegen ten een onrechte verleende milieuvergunning van het Distrubutiecentrum Schuitema aan de Almelosestraat dat het leven van omwonenden soms tot een hel maakte. Ook hier werden burgers op alle mogelijke manieren oren aangenaaid. Maar ook toen moesten b&w telkens bakzijl halen.

Tot op een gegeven moment de directie van Schuitema besloot dat het genoeg was met de ineffectieve steun die zij van het college tot dan ondervond en geheel uit zichzelf besloot de directie de overlastsituatie te beëindigen.
En zo zou ik nog heel lang door kunnen gaan.

Ik merk telkens weer dat er tot de dag van vandaag nog steeds weinig is veranderd. Wethouders mogen bijvoorbeeld, dat zien we nu wel weer, zonder sancties te hoeven vrezen, strafbare feiten plegen. Een kleine berisping is de hoogste straf. En als die is gegeven, drinken de raadsleden een glas, doen een plas en laten de zaak zoals die was.

Het is jammer dat sommige inwoners het erg vinden dat anderen het niet accepteren als ze door het gemeentebestuur worden besodemieterd en zich weren. Tot? Tot ze zélf het slachtoffer worden van dat beleid. Ik spreek uit ervaring.

Ik kan de Raaltenaren slechts aanraden zich te weren tegen onaanvaardbaar handelen van politici. Ik zal het in ieder geval blijven doen. Zeker als het om belangrijke dingen gaat en te vaak is dat het geval.

Hans de Kort
Raalte
23 november 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.