Opinie: Strafbaar handelen Raalter wethouder

.

Een lid van het Raalter gemeentebestuur, wethouder Wout Wagenmans, heeft een strafbaar feit gepleegd door een hem opgelegde geheimhouding te schenden. Het ging om een stuk grond van acht hectare waarop het gemeentebestuur de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) wilde toepassen.

De WVG voorkomt dat een gemeentebestuur voor een belangrijk deel de regie verliest en dat, wanneer een gemeente een plan uiteindelijk wil realiseren, de hiervoor benodigde grond inmiddels verschillende malen is doorverkocht en dat de gemeente, bij de aankoop voor de realisatie van een project, een inmiddels torenhoge marktprijs moet betalen. Door het schenden van de geheimhouding dreigt nu precies dit laatste te gebeuren. Met het influisteren – het informeren van de actuele grondeigenaar over de voornemens van het college, heeft de wethouder anderen op achterstand gezet en benadeeld. De geïnformeerde grondeigenaar heeft zijn grond inmiddels verkocht en nu is, na hem, vooral de projectontwikkelaar spekkoper. De behoefte aan woningen is immers immens groot.

Politiek oordeel
De Raalter gemeenteraad heeft een politiek, let wel: politiék, oordeel geveld over deze schandalige handelwijze van Wagenmans. Eén raadslid vond het diens houding ‘schurend op de grens van het toelaatbare’. Dat is het echter niet; het is er duidelijk overheen. De schending van geheimhouding is een strafbaar feit en het oordeel daarover is aan de rechter.
Dat een wethouder die door 40% van de raad wordt gewantrouwd – Ralph Mulder was afwezig maar zou de desbetreffende motie zeker medeondertekend hebben – en wiens handelen door de resterende 60% wordt afgekeurd, niet onmiddellijk is afgetreden is niet te geloven. Temeer omdat Wagenmans al eerder de integriteitregels heeft overtreden toen hij twee jaar geleden de ontdekking een enorm stortgat wél met zijn fractievoorzitter Jan Schokker besprak, maar de gemeenteraad, zijn collega-wethouders en zelfs de burgemeester, maanden lang, willens en wetens, verstoken liet van deze essentiële informatie.

Aangifte
Burgemeester Dadema en de officier van justitie (Ovj) hebben zich er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt door te besluiten geen aangifte te doen. Vooral voor Dadema was dit prettig omdat hij zich hiermee op een makkelijke wijze ontdeed van een politiek probleem. Mensen als hij omzeilen problemen blijkbaar liever dan ze op te lossen – en Wagenmans ís door zijn strafbaar handelen een groot probleem geworden. Voor de Ovj is er ook een probleem opgelost, omdat hij de zaak nu niet hoeft te behandelen.
Toen Dadema dat weigerde, lag het voor de hand dat de aangifte alsnog zou worden gedaan door die fracties die een motie van wantrouwen hebben ingediend. Jammer genoeg lieten die dat na en hebben ze de kwestie daarmee op het bordje van de burgers gelegd, met alle kwalijke gevolgen van dien (lees: gal-spuwerij door de club der anonieme reaguurders).

Gelukkig ben ik immuun voor dat laatste.

Hans de Kort
Raalte

Dick Mars

Dag Hans,
Nu schiet je wel heel erg door, volgens mij.

De – vrijwel complete- raad heeft een oordeel geveld, een politiek oordeel, dat wel, over het handelen van een wethouder. Daarnaast bestaat er inderdaad nog het strafrecht.
Jouw stelling dat het voor de hand ligt dat één van de partijen die de motie van wantrouwen tegen die wethouder steunden na het afwijzen daarvan alsnog het strafrecht te hulp zouden roepen, is nog wel enigszins te begrijpen, maar kennelijk hebben die partijen geoordeeld dat het dit niet waard was.
Waar je naar mijn mening in de fout gaat is dat je stelt, dat nu geen van de politici in ons mooie dorp het nodig heeft gevonden om aangifte te doen, je wel gedwongen bent als burger om die aangifte te doen.
Wanneer je werkelijk zo overtuigd bent van je gelijk in deze zou je dat onmiddellijk hebben moeten doen nadat bekend was geworden dat de burgemeester het niet zou doen.

Zoals ik al eerder schreef; het is je recht, maar in mijn ogen zeker niet je ‘goed’ recht.

Hendrik
Korte samenvatting: Burgemeester Dadema is incompetent, de officier van Justitie is incompetent, de Gemeenteraad is incompetent en vooral alle mensen die het niet met Hans eens zijn, zijn incompetent.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.