opinie onwillige gemeenteraad

Als het om hun controlerende functie gaat, geven ze meestal niet thuis. Zien geen reden? We hebben het hier over een ondernemer die al decennia lang belangrijke wetten met voeten treedt. Hij plaatste gebouwen en bouwwerken zonder vergunning en gebruikte gronden in strijd met het bestemmingsplan. En evenzovele malen werd de strijdigheid achteraf gelegaliseerd. Bestuursdwang werd slechts schoorvoetend opgelegd, met als gevolg dat deze zachte dwang niet serieus werd genomen door de ondernemer. Jaar na jaar ging hij over tot nieuwe overtredingen, in allerlei vormen. Keer op keer moesten omwonenden naar de rechter stappen en handen vol geld uitgeven om hun gelijk te halen. In de recente tijd heeft dit hen al zo’n € 40.000 gekost. Allemaal het gevolg van lakse optreden van b&w en dus ook van de gemeenteraad. En nu zullen de trollen van het gemeentebestuur wel weer met hun stereotype verwijt komen dat de bezwaarmakers de gemeenschap handen met geld kosten, maar dat is vanzelfsprekend de omgekeerde wereld. Het is de politiek die óns gemeenschapsgeld gebruikt om illegale handelwijzen met hun impliciete steun te bevorderen.

Met deze zachtaardige houding richting overtreder, maakt ons bestuur stinkende wonden in de omgeving van deze speelinrichting. De Overijsselse Ombudsman (OO) moest er zelfs nog aan te pas komen om het college op de vingers te tikken voor hun onredelijke houding ten opzichte van terecht bezwaarmakende omwonenden. B&w hebben, aldus de OO, “gehandeld in strijd met het vereiste van behoorlijkheid”. Daarom geeft OO, citaat, “de gemeente in overweging het verzoek om coulance met betrekking tot de vergoeding van de advocaatkosten te heroverwegen (…)”. Aan dit advies zijn b&w slechts minimaal tegemoet gekomen. Daarop aangesproken luidde de reactie van een vooraanstaand collegelid: “Daar zullen ze het mee moeten doen.” Hiermee toonde hij voor de zoveelste keer dat redelijkheid en ruimhartigheid bij hem ver te zoeken zijn.

Ook geeft de OO in zijn rapport aan dat het college de handhaving niet al te serieus neemt, citaat: “Ook hier geldt dat van de gemeente in dit specifieke geval (…) extra alertheid mocht worden verwacht. Het is dan ook als onzorgvuldig aan te merken dat de gemeente de door de advocaat van verzoeker aangedragen argumenten kennelijk niet direct bij de inspraakprocedure betrok en afwoog”.

Nu kloppen de omwonenden tevergeefs bij de gemeenteraad aan om te bereiken dat die zorgvuldigheid alsnog in acht wordt genomen. Het is niet te geloven dat de omwonenden nu zelfs bij de fractievoorzitters tegen een muur van onbegrip aanlopen.

Maar zo kennen we de Raalter gemeenteraad. Als het om hun controlerende taak gaat, daar waar onwettig handelen van de ene burger veel overlast veroorzaakt bij andere inwoners, mag het college, daarin gesteund door de raad, gewoon doorgaan met zijn onacceptabel gedrag.

Het zal niet gebeuren. Maar eigenlijk zou er een burgerinitiatief moeten komen waarin het gemeentebestuur dringend wordt verzocht te stoppen met evident uitzichtloze (beroeps)procedures. Het vele geld dat het daarin steekt kan, daar waar het halsstarrige wetsovertreders betreft, beter worden gestoken in doortastende handhavers.

Hans de Kort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.