Open huis bij panden Langstraat en Kerkstraat

WIJHE – De verbouw van de drie karakteristieke panden aan de Langstraat in Wijhe, bij de hoek met de Kerkstraat, is afgerond. In het bouwproject werd ook een vierde (verouderd) pand aan de Kerkstraat meegenomen. Als de schuttingen met de kijkgaten zijn verdwenen, maakt de hoek Kerkstraat/Langstraat weer deel uit van de Wijhese winkelstraat. Het straatbeeld is in ere hersteld en er is weer ruimte voor detailhandel en wonen.

Op zaterdag 8 december worden de panden feestelijk geopend. Alle belangstellenden hebben dan van 12.00 tot 13.30 uur de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de winkelruimte en de woningen aan de Langstraat 60. Dan is het ook mogelijk meer informatie te krijgen over de archeologische vondsten. De eigenaar van de panden, Bouwbedrijf Hemeltjen in Wijhe, sloopte met eerbied voor het oorspronkelijke beeld, twee winkelpanden en een voormalige tandartspraktijk aan de Langstraat en een dubbel pand aan de Kerkstraat. In overleg met erfgoedorganisatie Het Oversticht en de gemeente is besloten de gevel met de meest authentieke details te restaureren en de andere twee weer op te bouwen met oorspronkelijke details. Achter deze gevels realiseerde Hemeltjen winkel- en woonruimte. Het ontwerp is van Marcia Mulder van 52Noord uit Olst. De winkelruimte beslaat 330 vierkante meter. Op verzoek van Het Oversticht hebben de drie panden aan de Langstraat hun eigen voordeur behouden. Hierdoor kunnen er ook drie kleinere winkels komen. De winkelruimte is te koop of te huur. De appartementen zijn verkocht aan woningcorporatie SallandWonen. Deze worden straks bewoond door cliënten van Stichting Ygdrasil.
Na de sloop is archeologisch onderzoek gedaan, omdat de plek behoort tot de oude kern van het dorp en ligt in de directe omgeving van de kerk. Er zijn bijzondere dingen gevonden tijdens dit onderzoek. Tijdens het open huis zijn de vondsten te zien.

Foto: de schuttingen met de kijkgaten zijn bijna verdwenen. Tijdens het open huis zijn de drie panden weer volledig in beeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.