ondernemers en ambtenaren investeren in elkaar in hoftheater

Dagvoorzitters Paul Maas en Bart Steijn verhaalden over het ontstaan van het event. De vraag die zij elkaar hadden gesteld, was of hun ondernemersverenigingen, Raalte en Heino, samen moesten gaan met de rest in Salland. De conclusie was dat er behoefte bleef aan een stukje eigen identiteit per dorp, maar ook aan onderlinge contacten.

Joseph Oubelkas, bekend van het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ nam als nuchtere Brabander de driehonderd aanwezigen mee door zijn leven. Hoe hij onschuldig in de Marokkaanse gevangenis had gezeten. Na een warm buffet volgden er sessies in kleinere groepen. Workshops over de verschillen tussen de generaties, over het gebruik van social media, over zelfprofilering en over kennissubsidies. Gerard Simons van de Heetense vereniging was onder de indruk van de kleine driehonderd mogelijkheden aan potjes die er binnen de EU zijn voor ondernemers. Tom Overmarsch, melkveehouder en lid van de Broeklandse club, vond de lezing over technologische ontwikkelingen, 3D-printen van huizen, van voedsel, van eigenlijk alles, interessant. Wethouder Anton Bosch van Olst-Wijhe was ook onder de indruk, zo vertelde hij. “Mooi event hoor”; zijn lichaamstaal vertelde meer dan vele woorden. Hij was er trouwens niet namens de gemeente, maar gewoon nieuwsgierig als privé persoon.

Het informele deel, volgens Paul Maas het belangrijkste, was een succes. Tegen tienen liep er nog ruim dertig ambtenaren in de zaal. Ambtenaren die niet bij elkaar op een kluitje stonden, maar geanimeerd in gesprek waren met ondernemers. Je kon zien dat er interactie was, dat er in elkaar werd geïnvesteerd. En als we eerlijk zijn, we hadden de indruk meer door de ambtenaren dan de ondernemers. Het ambtelijk apparaat verandert, buigt en leert snel. De vraag is wel: Wat doen de ondernemers voor de ambtenaren? Verdiepen zij zich wel genoeg in de materie waar een ambtenaar mee te maken heeft?

Elke cent
De organisatie liet in elk geval zien dat zij wel degelijk een visie ontwikkelt voor de toekomst van het mkb. Workshops die ondernemers op de korte en lange termijn verder helpen; relaties tussen ondernemers en ambtenaren die duidelijker worden; het is elke cent van de gemeentelijke uitgaven tot nu toe waard. “We hebben de afgelopen tijd op allerlei terreinen ontzettend hard gewerkt aan de ondernemers-vriendelijkheid van de gemeente Raalte”, vertelt wethouder Dennis Melenhorst na afloop. “Van bijvoorbeeld nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid en een bedrijvenregister tot een startersloket en een ruimtecoach die ondernemersinitiatieven begeleidt. ‘Ondernemer van Morgen’ is opgezet met de nadruk op het delen van kennis en het ontmoeten van ondernemers en ambtenaren. Gezien de enorme opkomst en de zeer positieve feedback vanuit de zaal na afloop kan ik niets anders dan tevreden zijn en constateren dat we met dit event voldoen aan een zichtbare behoefte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.