ondergrondse hoogspanningsleiding raalte stukje dichterbij

De bovengrondse hoogspanningslijnen staan al langer ter discussie sinds duidelijk werd dat ze een gezondheidsrisico kunnen vormen voor omwonenden. Met de wijziging van de Elektriciteitswet per 1 januari aanstaande kan een gemeente de netbeheerder (TenneT) vragen om delen van hoogspanningslijnen onder de grond te brengen (verkabelen) of te verplaatsen. Daarbij is de gemeente, al dan niet samen met de betrokken provincie of buurgemeente, zelf opdrachtgever van het proces.

Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen is een dure zaak waarbij de kosten kunnen oplopen tot 6 miljoen euro per kilometer. Afgelopen voorjaar besloot de ministerraad dat kleine gemeenten (tot 30.000 inwoners) maximaal 15 procent van de kosten voor hun rekening moeten nemen. Bij grotere gemeenten ligt dat op maximaal 20 procent. Ook werd toen een maximale bijdrage voor lokale overheden van 975.000 euro per kilometer tracé vastgelegd. De overige kosten worden via een hogere elektriciteitsrekening ten laste van alle stroomafnemers gebracht (maximaal zo’n anderhalve euro per gezin).

Daarnaast is al sinds 2017 een uitkoopregeling van kracht voor burgers die onder hoogspanningslijnen wonen. Het rijk stelde hiervoor tot en met 2021 jaarlijks 28 miljoen euro ter beschikking. Gemeenten maken zelf de lokale afweging om bewoners wel of niet uit te kopen en betalen de kosten van herbestemming. Bij tracés die in aanmerking komen om te worden verkabeld of verplaatst, geldt de uitkoopregeling niet.

ChristenUnie
Het Overijsselse ChristenUnie-Statenlid Sybren Stelpstra stelde al eerder vragen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel over dit onderwerp, maar toen waren de aangewezen locaties nog niet bekend. In de publicatie in de Staatscourant wordt nu officieel het tracé Zwolle-Raalte-Nijverdal genoemd zonder dat precies duidelijk is om welk stuk het gaat. Vrijwel zeker gaat het echter over de hoogspanningsleiding die nu delen van Raalte-zuid doorsnijdt. Stelpstra wil daarom precies weten om welke stukken het gaat. Ook is hij benieuwd naar de rol van de betrokken gemeenten (naast Raalte onder meer Deventer en Almelo) bij het in gang zetten van de procedure die moet leiden tot het ondergronds brengen van de lijnen. Daarbij is de kostenverdeling tussen rijk, provincie en gemeenten van belang. Die vindt Stelpstra overigens van ondergeschikt belang gezien de mogelijke gezondheidsrisico’s.

In Raalte zet de werkgroep ‘Kabelvrij Raalte’ zich al enkele jaren in voor het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels. In de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen kreeg de werkgroep het voor elkaar dat bijna alle politieke partijen in Raalte het ingraven van de hoogspanningskabels als wens in hun verkiezingsprogramma opnamen. De werkgroep zal deze week ook inspreken tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle waarbij de in de lijst in de Staatscourant genoemde trajecten en het plan van aanpak aan de orde komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.