natuurbericht de wereld op zn kop

Terwijl de suikerbieten nog rijpen in de grond worden de sloten al winterklaar gemaakt voor de neerslagafvoer in herfst en winter. Maar zo ver is het nog lang niet. Het is erg droog voor de tijd van het jaar. Een trekker met ronde balenpers draait nog snelwat rondjes in het weiland en wikkelt hooi in lichtgroen plastic en daarginds worden aardappelen opgeladen voor transport naar het verwerkingsbedrijf.

Hier zet ik de auto langs de zandweg. Een paartje wilde eenden maakt zich uit de voeten. Boven me trekken ganzen in V-vorm al noordwaarts. Optimaal profiteren van de luchtdrukverplaatsing van je voorganger is zuinig omgaan met energie. Daar kan de mens nog wat van leren.

Hier eerst maar de gedateerde brug met het gevaarlijke dek over. Binnendoor, dat scheelt kilometers. Dan volgt een volgende gecompliceerde hindernis. Een flinterdun stroomdraadje maakt het mij met m’n stijve botten wel erg moeilijk. Het maaiveld daarachter is door inklinking van veen wel dik een halve meter lager. Het inklinken is een proces van volumevermindering van grond door verdroging of onttrekking van grondwater en het maaiveld zakt hierdoor wel een centimeter per jaar.

Maar goed, deze horde is ook genomen en ineens loop ik tussen de schapen. Kijk daar, twee lammetjes bij een ooi! Half november. En naast de boerderij lopen jonge kalfjes in de wei. En daar krijg ik een appje; er is een Siberische boompieper waargenomen bij Raalte, nog nooit gezien in Overijssel. Ik ben nog maar net op weg, maar het lijkt wel de wereld op z’n kop vanmorgen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.