Martine Walter: ‘Onze vrouw in Raalte’

RAALTE – Waar een impulsief appje al niet goed voor is. Martine Walter uit Raalte zat enkele weken geleden in de auto toen ze een oproep hoorde van Stefan Stasse, de presentator van het NPO Radio 2-programma ‘De Staat van Stasse’. Of zijn luisteraars een dorp wisten waar hij op 5 december met zijn radioprogramma Sinterklaas kon vieren. Martine stuurde een berichtje waarin ze Raalte suggereerde en werd meteen in de uitzending gehaald. Een week later volgde het verlossende woord: het gaat door. “En nu noemen ze me bij het radioprogramma al ‘Onze vrouw in Raalte’.”

Zelf houdt ze er niet zo van om in de belangstelling te staan. “Mijn man Steven doet regelmatig mee aan spelletjes op de radio. Ik niet. Dat is niks voor mij. Ik kom hiermee ver buiten mijn comfortzone. Ik moet er zo meteen ook nog de hele uitzending bij blijven. Alles begeleiden. Maar het is natuurlijk geweldig dat ze komen. Helemaal omdat Radio 2 de hele maand december in het teken staat van de Top 2000. Daar ben ik een grote fan van.”
De Staat van Stasse zocht een gezellig dorp met een hechte gemeenschap. Nadat ze na haar appje in de uitzending belandde, kreeg ze het verzoek om een aantal ideeën aan te dragen voor de verdere invulling van het verblijf in Raalte, mocht Raalte geselecteerd worden. Martine ging samen met haar man aan de slag. “We zijn flink aan het rondbellen geweest en hebben de redactie van de Staat van Stasse overspoeld met ideeën. Misschien dat dat er ook wel aan heeft bijgedragen dat het Raalte werd. Van de redactie kregen we ook het verzoek om een fanfare te regelen. Want ze willen die 5 december ook een soort van Sinterklaasintocht houden. Met Stefan Stasse als Sinterklaas. Dat is inmiddels gelukt: er komt een groep slagwerkers van Sint Caecilia.”

Muzikale gasten

Wat er die dag allemaal gebeuren staat nog niet helemaal vast. Hoe dan ook komt de Staat van Stasse met een grote productiebus naar de Grote Markt in Raalte. Het is de bedoeling dat er bij meerdere speciale zuilen gestemd kan worden op de Top 2000. Om 18.00 uur begint een uitzending met Radio2-DJ’s Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof, die hun programma ook vanuit Raalte verzorgen. Van 20.00 tot 22.00 uur volgt de Staat van Stasse. “Het ligt er een beetje aan wat allemaal mag van de evenementenvergunning die we hebben aangevraagd, maar we hopen dat we er ook wat vuurkorven mogen neerzetten. Daarnaast komen er ook enkele muzikale gasten naar Raalte: singer/songwriter Ed Struijlaart, Erwin Nyhoff en Bökkers. Wel onder voorbehoud. Het is de bedoeling dat die laatste twee acts optreden tijdens de Staat van Stasse. Ook komt er een Top 2000-quiz in de Gouverneur, georganiseerd door het Carmel College Salland. Wil je daaraan meedoen, dan kun je gewoon naar het café komen en je melden bij Joyce. Er zijn ook gave prijzen te winnen: kaarten voor het Top 2000-café in het museum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het Carmel College komt trouwens ook met een bigband en een debatclub, hartstikke leuk.”

Vluchtelingenwerk

Maar dat is nog niet alles. “De redactie van het radioprogramma heeft ons ook gevraagd om enkele adresjes aan te leveren waar Stefan als Sinterklaas op bezoek kan. Het kan van alles zijn. Mensen met een grappig verhaal of wat anders. We hebben in elk geval Robby’s Snacks aangedragen. Daar kennen ze iedereen in Raalte. Er is zelfs iemand met een Robby’s Snacks tatoeage. Via via kregen we ook wat te horen over een Eritrees gezin dat hier sinds kort woont. Daar zijn we naar op zoek gegaan. Vluchtelingenwerk vertelde ons toen dat er die avond ook een feest was in het Kulturhus voor meerdere vluchtelingengezinnen. Daar gaan ze zo meteen ook naartoe! Om 21.30 uur volgt de officiële afsluiting op de Plas. Ze hopen dat veel mensen daarbij zijn, maar daarmee is het nog niet helemaal afgelopen, want daarna gaan we nog naar Robby’s Snacks.”
Ze vindt de reacties die ze krijgt hartstikke leuk. “Dat het gaaf is dat het me gelukt is. Maar laten we eerlijk zijn: het is niet echt een verdienste. Ik heb een appje gestuurd en dit kwam eruit rollen. Wel erg cool, want het is hoe dan ook iets bijzonders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.