Hemelwater lozen op drukriolering ook in buitengebied verboden

RAALTE – Per 1 januari 2020 mag nergens in de gemeente Raalte meer hemel- en/of grondwater worden geloosd op de drukriolering. Dat gold al voor de kernen, maar nu ook voor het hele buitengebied. Het lozen van hemelwater op drukrioleringen, die alleen bedoeld zijn voor huishoudelijk afvalwater, leidt tot overstromende pompputten, extra slijtage aan de pompen en technische problemen. Het buitengebied van Raalte telt ruim 1200 percelen die zijn aangesloten op drukriolering.

De gemeente Raalte heeft sinds 2016 twee pilotonderzoeken uitgevoerd in het buitengebied. De eerste in Luttenberg. Daarbij bleek dat er nog regelmatig hemelwater wordt geloosd op drukriolen. De betrokken eigenaren zijn daarop aangesproken. In 2017 volgde nog meer onderzoek in Stoevinghe, Raalte, Mariënheem en opnieuw Luttenberg. “Tot nu toe is gebleken dat perceeleigenaren vrijwel altijd meewerken aan het verwijderen van foute hemelwater-aansluitingen”, zo stelt de gemeente naar aanleiding van de onderzoeken. De eigenaren hadden het foutief gebruik kunnen weten. Het was vaak al bekend bij de aanleg van de riolering en was ook vastgelegd in een overeenkomst.
Normaal gesproken zou er nog tweede pilotgebied aangewezen worden, maar de gemeente heeft besloten daarvan af te zien. De verwachting is dat het in de rest van het buitengebied niet anders is. Het Raalter college van B&W heeft nu besloten een algeheel verbod in te stellen. De bewoners die hun rioolsituatie nog niet in orde hebben krijgen nog een jaar de tijd. “Vaak hebben de bewoners in het buitengebied het nog niet geregeld of er niet meer aan gedacht”, vertelt wethouder Wout Wagenmans. “Het is lang niet altijd bewust. Maar we gaan het controleren en er ook op handhaven!” In een enkel geval kan de gemeente van het verbod afzien. Dit als het gaat om maar een zeer beperkte hoeveelheid regen en er daar zeer hoge kosten tegenover staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.