heel salland biologisch blikt tevreden terug op eerste jaar

Heel Salland Biologisch is een alarmgroep van Henk Aa, Jan Overesch en Harrie Kiekebosch. Ze sloegen een jaar geleden alarm omdat ze vonden dat je niet langer met z’n allen de doodlopende straat in kunt rennen zoals nu nog steeds gebruikelijk: de huidige vorm van voedselproductie en consumptie is ecologisch niet meer houdbaar.

De alarmgroep: “Toen wij vorig jaar dat woord ‘gif’ in de mond namen, werden we aan de schandpaal genageld door de reguliere landbouw die daarvoor de agrarische media ook dapper meekreeg. Uiteindelijk noemden burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte ons zelfs polariserend, zonder zich kennelijk echt verdiept te hebben in de werkelijkheid. Commissaris van de Koning Heidema heeft zich vorige week wél verdiept in ons denkbeeld. Door zijn bezoek aan het bedrijf van Jan Overesch heeft de commissaris zich kunnen overtuigen dat er een andere weg van duurzame voedselproductie mogelijk is. En inmiddels hoor je reguliere boeren ook zeggen dat ze in 2030 van het gifgebruik af willen. Pure winst. Maar, 2030 is veel te ver weg. Je moet nú schakelen.

Heel Salland Biologisch richt zich daarom niet meer specifiek op de landbouw. “Dat is een heilloze weg en de macht van LTO en de banken is veel te groot. We wilden een jaar geleden samen met de LTO opstarten, maar deze trok zich terug. En de Rabobank heeft ons dringend verzocht haar naam vooral niet in relatie met Heel Salland Biologisch te gebruiken. Die hebben veel te grote belangen!

We hebben het daarom over een andere boeg gegooid. We leggen de consument nu uit dat ze kunnen kiezen. Eten kopen waar gif bij gebruikt is en waar mee je de aarde onherstelbaar vernietigt of eten kopen dat biologisch geproduceerd is. Dat klinkt hard en dat is het ook. Maar we zijn geen roepende meer in de woestijn. In een vol Hoftheater verkondigde Jan Terlouw dat standpunt ook. Ook onze minister van Landbouw zegt dat het roer om moet. Ze komt echter nog niet met wetten, ze laat het vooralsnog aan de samenleving zelf over. Nou, dat doen wij dus…”

Niet tegen boeren
“Het blijkt dat het niet altijd even makkelijk is om anders te werken dan men in de reguliere landbouw gewend is. Wij weten ook wel dat velen van hen met de strop om de nek zitten. Hoge hypotheken bij de bank die hen niet waarschuwde voor de doodlopende weg maar grif mee investeerde in groter en meer. En afnemers als bijvoorbeeld de machtige supermarkten die de prijs bepalen die de boer voor zijn producten krijgt. Dat Albert Heijn drie keer zo veel op een liter melk verdient dan een boer…

Met Jan Terlouw zeggen we dat dat systeem anders moet. Dat het verboden wordt voor de tussenhandel boeren onder te betalen. Als ze via die weg loon naar hun keiharde werken krijgen, kan de overheid andersom eisen stellen aan het product en de productiewijze.

We willen heel Salland in tien jaar biologisch hebben. We zijn één jaar onderweg en het zou ons niet verbazen als we ons doel gaan bereiken! Voor 2019 hebben we daarom al weer wat sprekers op de korrel voor in het Hoftheater waar we weer open discussies met leerlingen van het Carmelcollege en de zaal organiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.