‘Goed om kijkje buiten je eigen bubbel te nemen’

Luttenbergse veehouder Rudie Freriks tevreden over deelname ‘Agri meets design’

LUTTENBERG – “Praktisch nut? Nu direct nog niet, maar ik sta als boer veel steviger in het debat met de burger over de toekomst van onze voedselproductie. Ik snap beter wat die burger denkt als het over bijvoorbeeld grondgebonden veehouderij gaat.” Veehouder Rudie Freriks uit Luttenberg kijkt tevreden terug. Tijdens het symposium vrijdag 24 augustus op de Boerendag van Stöppelhaene werd hij gepresenteerd als een van de veehouders die mee ging doen aan het project ‘Agri meets Design’. Freriks kon aan de slag met Sietske Klooster die zich als zelfstandig ontwerper (‘Embodied Design Engineer’) al jaren bezig houdt met (de smaak van) melk.

“Er waren heel wat collega-boeren die zowel lacherig reageerden als nieuwsgierig waren. Wat moet jij nu met zo’n kunstenaar op jouw erf, zo was het dan op een verjaardagsfeestje. Sietske is hier in Luttenberg langs geweest en we hebben uren gesproken.”
Tijdens dat gesprek leerde Freriks dat een bekend woord als ‘grondgebondenheid’ voor een boer een heel andere betekenis heeft dan voor de burger. “Als boeren denken we direct aan het aantal koeien per hectare, aan fosfaat en stikstof en al die ingewikkelde mestregels. Waardoor ik op mijn bedrijf volgens de ene regeling grondgebonden ben, dus geen mest hoef af te voeren, maar volgens de andere regeling juist niet. Rare kronkels zijn dat in de wetgeving. In dat gesprek werd me duidelijk dat burgers er heel anders tegen aan kijken. Iets met voer, mest of met de koeien buiten, zo is de reactie als je een burger vraagt wat grondgebondenheid precies is.”
“Sietse kijkt er zelf anders tegenaan als designer, iemand van buiten de agrarische sector. Volgens haar smaakt melk van elk weiland en zelfs van elke koefamilie anders. Net zoals je aan wijn kunt proeven in welk gebied de druiven groeiden. Waarom zou je dus als boer niet iets met je eigen melk gaan doen, zo vindt zij. Ze heeft al contacten met Lely, bouwer van melkrobots. Er is al zo’n melkrobot die bij het melken de melk van geselecteerde koeien direct in eigen verpakkingen doet, klaar voor verkoop aan de consument.”

Kruiden

De Luttenbergse veehouder heeft zelf geen melkrobot, maar hij ziet dit idee niet zitten. “Ik ben boer en ik produceer melk. De afzet en vermarkting laat ik over aan FrieslandCampina. Ik weet dat je daarvoor commerciele eigenschappen moet hebben die ik niet echt heb. Dat idee is dus niks voor mij, maar ik vond het heel leerzaam. Je leert dat het de burger om de smaak van de melk gaat, om het verhaal achter de koe, wat die eet. Daar kun je mee verder in het debat over onze voedselproductie. Je neemt als boer zo een kijkje buiten je eigen bubbel.”
Ook al gaat Freriks dus niet zelf de melk van zijn koeien verkopen, toch heeft het gesprek over (de smaak van) melk ook praktische gevolgen. “Ik heb bijvoorbeeld een perceel met kruidenrijk grasland. Met cichorei, klaver, wikke, smalle weegbree en zelfs peterselie. Die wortelen vaak wat dieper dan gras en halen dus ook andere voedingsstoffen uit de bodem. Dat heeft invloed op de melk. Na dat gesprek met Sietske over melk kijk ik daar nu anders tegen aan. Zo’n gesprek met iemand van buiten mijn eigen boerenbubbel met een heel andere visie is inspirerend.”

Reflexen

De Luttenbergse veehouder hoopt op een vervolg. “Ik heb begrepen dat de provincie Overijssel begin volgend jaar een groot Agro Food Event organiseert rond het thema kringlooplandbouw. Net als bij grondgebondenheid moet daarover het debat op gang komen. Nu zijn het vaak van die reflexen; boeren willen nooit wat en burgers willen niks extra betalen. Ik moet als boer geld verdienen, dat klopt, maar de consument heeft altijd gelijk. Ik ga zelf ook naar de Lidl of Aldi voor de voordeeltjes, maar het mag niet zo zijn dat alleen de landbouw de door ons allemaal gewenste overgang naar meer duurzaamheid betaalt. In dat debat sta ik nu steviger dankzij dit project met Sietske.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.