gewoon carolien zelfdoding

Ook thuis ervaart ze schimmen en bijzondere zaken. Ze blijft erover piekeren en ervaart steeds meer angstige gevoelens. Zo erg dat ze zichzelf niet meer is. Met haar vriendinnen bespreken ze alle moeilijke zaken, maar ze maken elkaar banger. Ze is moe en wil soms niks meer voelen. Om zichzelf en het leven in haar toch nog een beetje te kunnen voelen, snijdt ze in zichzelf. 

En dat laatste lijkt in Salland een soort hype te zijn. Het laatste jaar ontmoette ik vijf meisjes tussen de 14 en 18 jaar van het vwo, havo en vmbo van het Carmel College Salland die zichzelf snijden. Ieder met een eigen reden. Het hangt in de lucht, lijkt het. Twee meiden uit Holten, drie uit Ommen/Lemelerveld. Verontrustend.

Daarna kwam een jongedame van 15 jaar die gezorgd heeft dat de ex-vriend van haar vriendin geen zelfmoord pleegde. Ze heeft hem echt gered zegt ze zelf. Dat is geweldig. Daarna is de jongen verliefd op haar geworden, zij wil niet en hij is haar ernstig gaan stalken. Ze is heel angstig geworden en gelukkig heeft ze dit grote geheim met haar moeder gedeeld. Door schaamte en schuldgevoelens was het voor haar zeer moeilijk om hulp te vragen en de verantwoordelijkheid over te dragen. Moeder neemt actie en besluit met de ouders van de jongen te bellen, die inderdaad nog van niks wisten.

In het systeem van deze jongeren voel ik dat persoonlijk drama een soort van romantisch is. Ze blijven er met elkaar over praten, hebben veel zorg over en met elkaar. Thuis blijven de jongeren erover denken, dus de zware energie blijft hangen; steeds meer drama.  Ik leg de jongeren die bij mij komen uit dat praten over moeilijkheden oké is, maar dat daarna ‘de slingers weer opgehangen dienen te worden’. Er is hulp voor mensen met moeilijkheden.

Dat deze zware energie niet goed is, blijkt uit het gegeven dat in 2017 81 jongeren van 10-20 jaar (dit aantal is met 70 procent gestegen) en in totaal bijna 2.000 mensen zelfmoord hebben gepleegd. Jaarlijks doen 94.000 jongeren en volwassenen een poging, 410.000 mensen denken eraan. Van de mensen tussen 10-40 jaar die overlijden komt 25 procent door zelfdoding. (CBS, juli 2018). Op staging2.113.nl en via telefoonnummer 0900-0113 is er gratis advies en hulpverlening. Zelfdoding is niet de oplossing.

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.