gewoon carolien depressieve klachten

Iedereen kan last van depressieve gevoelens hebben. Het heeft niks met leeftijd, opleiding of cultuur te maken. Veel van deze klachten kunnen ook op iets anders duiden, depressieve klachten zijn dus niet altijd goed te herkennen. Er zijn heel veel mensen die weleens depressieve klachten hebben gehad.

Bij mensen in de praktijk komt het vaak als een ‘veld’ met wat ik walging noem en ik ervaar ze het meest bij de schouders, nek en keel en net alsof het ook echt rondom het hartgebied gaat vastzitten. Je kunt dan ook letterlijk niet voluit leven. Als deze depressieve gevoelens en stemmingen lange tijd in je leven zijn, gaan mensen meer of juist minder eten. Dan verandert je lichaamsgewicht dus.

Het kan er langzaam insluipen, maar mensen met langdurig depressieve klachten gaan anders slapen, lijden aan slapeloosheid of gaan juist heel veel slapen. Er is een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten. Lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie, prikkelbaar, waardeloos gevoel, schuldgevoel, moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen, veel piekeren, geen zin in seks en vaak denken aan dood of zelfdoding.

Er zijn vele soorten van periodes met langdurig depressieve klachten, bv de herfst en winterdepressies. Daar is het belangrijk om elke dag in de buitenlucht het hoofd leeg te maken.Ook om mogelijke trauma’s op te lossen. Een mevrouw in de praktijk had terugkerende depressies in de herfst en winter en het bleek dat ze een pittige bevallingen had gehad in die seizoenen.

Door die te leren aanvaarden, kon ze ook weer meer genieten in dat jaargetijde. Depressieve klachten na de bevalling kwam bij een mevrouw doordat ze moeilijk volledig verantwoordelijkheid kon nemen voor het feit dat haar baby’tje helemaal afhankelijk van haar was. Ze was bang dat ze het fout zou doen. Zo is ieder mens en elke situatie uniek.

Echter het leven is waardevol om alleen deze gevoelens te hebben. Het is fijn dat verwondering van het leven blijft bestaan. Dus blijf alsjeblieft zoeken naar  ‘hoe bij jou de slingers van de vreugde van het leven weer opgehangen kunnen worden’. Er is hulp voor mensen met moeilijkheden. Op staging2.113.nl en via telefoonnummer 0900-0113 is er gratis advies en hulpverlening. Ook via mijn praktijk kunnen mensen snel geholpen en/of snel en goed doorverwezen worden.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.