Gemeenteraad Raalte unaniem akkoord met begroting

RAALTE – Een unicum in de raadszaal in Raalte donderdagavond. De gemeenteraad nam unaniem de algemene meerjarenbegroting voor 2019 aan. Sinds het ontstaan van de gemeente in de huidige vorm in 2001 is dat nog niet eerder gebeurd. Maar ook in de jaren daarvoor in de oude gemeente was het een unicum. “Sinds lange tijd een bijzonder fenomeen waar ik blij en trots op ben”, twitterde wethouder Frank Niens. De gemeente Raalte heeft voor 2019 een sluitende begroting van 91,6 miljoen euro. Ook de komende jaren is de begroting in balans.

Wel was de raad kritisch op het college over de voorgenomen investering van 1,5 miljoen in een nieuw verwarmingsysteem in het gemeentehuis. Het vorige is in 2010 aangelegd en nu blijkt het niet meer te functioneren, de leverancier failliet te zijn en wordt er zomaar even weer een megabedrag op de begroting gezet, was de algemene samenvatting. Het college kreeg via een motie de opdracht inzichtelijk te maken wat het exact ging kosten, meerdere offertes aan te vragen en dan de raad te informeren voor er een besluit wordt genomen. “We willen een goede werkgever zijn voor onze medewerkers en snappen dat er iets gebeuren moet”, vatte Alexander Kreule (VVD) samen, “maar dit kan niemand zo verkopen.”
Ook de Ceintuurbaan kwam ter sprake. Inwoners hielden een actie bij het gemeentehuis en willen dat de gemeente zo snel mogelijk snelheidsbeperkende maatregelen neemt. Wethouder Melenhorst gaf aan met de bewoners in gesprek te zijn. Ook dat het heel veel geld kost en hij inzichtelijk ging maken wat een oplossing kon zijn, maar ook dat hij vast zit aan een meerjarenbegroting en niet eerder dan ergens midden 2019 daar meer over kan vertellen.
De begroting kreeg nog wel een motie mee van de raad over de reserves. Die moeten waar mogelijk verder omhoog. Wethouder Niens legde uit dat de ingebouwde reserves al boven het gemiddelde lagen, maar de raad wil dat er, nu het vette jaren zijn, meer vlees op de botten wordt gekweekt als het even kan. “We zijn geen bank”, zei Schokker (GB), “maar de harde bezuinigingen van enkele jaren terug konden worden opgevangen en verzacht door dat er wat in de pot zat.”

K.m.

Lekker makkelijk om zomaar weer 1,5 miljoen uit te geven en de schuld bij een failliet bedrijf te leggen. De installatie die in het gemeentehuis staat is de Mercedes onder de warmtepompen (Viessmann) en is zeer vakkundig aangelegd. Voor dat het bedrijf failliet ging was al bekend (bij de gemeente) dat de bronnen (door bronboorbedrijf aangelegd) niet goed zijn en zeker een keer per jaar onderhouden/gespoeld dienen te worden. Gebeurt dit niet dan raken de wisselaars verstopt met alle gevolgen van dien. Ik durf wel te zeggen, dat dit de laatste jaren niet gebeurd is… Dus gemeente: eerst de schuld bij je zelf zoeken.
Misschien kan de gemeente wat met de warmtepompen, die destijds (2013) voor het oude Tijenraan zijn aangeschaft (kosten 1,5 ton) en niet zijn mee verhuisd naar de nieuwbouw. Deze warmtepompen staan nog in de kelders bij het Rohdaveld… Of liggen ze inmiddels op de bult aan de Wolthaarsdijk??
Ps. ik ben blij dat de gemeente er achter komt dat warmtepompen een dure investering zijn. De overheid wil nl alle burgers zo’n ding in de maag splitsen. Opbrengst weegt niet op tegen de zeer hoge kosten!

Hans de Kort

We spreken hier van onherstelbare schade die al van meet af aan had kunnen, nee moeten, worden vastgesteld. Waarom bij zo’n installatie niet in het programma van eisen een garantieperiode van 10 jaren is geëist, evenals de voorwaarde dat het installatiebedrijf moet zijn aangesloten bij een waarborgfonds? De installatie zou dan weliswaar iets meer hebben gekost, maar dat had dit debacle kunnen voorkomen.
Het is niet te begrijpen dat de gemeenteraad hier zo gemakkelijk overheen stapt. Als dit zo doorgaat leert het gemeentebestuur niets uit de vele blunders en gaat het onverdroten op de oude voet door. Ik geef enkele (volledige lijst is te lang), maar wel kenmerkende, voorbeelden van onbegrijpelijke blunders en de extra kosten daarvan.
Het plaveisel op de Grote Markt dat er kort na de oplevering moest worden verwijderd en herbestraat. De kosten ervan: ca 50.000 euro.
Alle opritten in de trottoirs van de Enkweg die, nadat zij waren aangelegd, moesten worden verwijderd en herbestraat. Kosten: ca. 100.000 euro.
De vallen (beweegbaar stalen rijgedeelte) van de Enk- en Dagertbrug die, in strijd met de door het college zelf verleende Monumentenvergunning, waren vervangen door betonnen overkluizingen die, na een beroepsprocedure door belanghebbenden, moesten worden vervangen door stalen vallen, in overeenstemming met de monumentenvergunning. Kosten: ca. 450.000 euro.

Over de kosten, ca. 600.000 euro, van de overbodige vijfde wethouder wil ik het niet hebben, want die staan hier los van.
Jullie hebben helemaal gelijk. Waar hebben we het over. Het is maar gemeenschapsgeld en dat is voor blunderende politici een welhaast onuitputtelijke bron. Zeker met een gemeenteraad die alles klakkeloos goedkeurt, met uitzondering van geslaakte kreetjes gevormd met woorden als ‘geschokt’ en ‘overdonderd’.

Toos
Als je het lijstje van Hans zo leest zou je denken dat de Raalter politiek maar wat aanrommelt. En er staan natuurlijk een paar zaken die niet de schoonheidsprijs verdienen. Achteraf is het altijd makkelijk praten, dan heb je alle kennis immers tot je beschikking. Dan lijken zaken die fout zijn gelopen altijd enorme stomme blunders. Is Raalte nou echt zo’n blunderdorp? Of zijn er misschien ook dingen die wel goed zijn geregeld? En zo nee, hoe kan het dan beter? Dit bestuur naar huis sturen? Of de uitvoerend ambtenaren? En dan? Prima om kritisch te zijn maar kom dan ook met een verbetervoorstel.

Marjan Potze
Hopelijk is er in sportcomplex ‘Nieuw Tijenraan’ een heel ander klimaatbeheersingssysteem geplaatst? Je moet er toch niet aan denken dat we over een jaar of tien opnieuw geconfronteerd worden met onvoorziene extra uitgaven van een of meerdere miljoenen! Dan wordt de gemeenschapsruif wel heel snel leeggepompt…

K.m
@marjan. In 2013-2014 is in het oude Tijenraan een nieuwe waterpomp installatie met vier Viessmann warmtepompen geplaatst (door de gemeente aangeschaft), deze installatie werkt iets anders, namelijk rioolwater als bron i.p.v. grondwater en deze verwarmt het zwemwater i.p.v. het gebouw. Aanschafkosten meer dan 150.000 euro. Deze installatie had een besparing op de stookkosten van 20.000 euro/jaar. In het nieuwe Tijenraan is dezelfde installatie compleet nieuw aangeschaft. Mijn vraag waarom is de installatie van het oude Tijenraan niet mee verhuisd (circa 3 jaar oud en de aanschafkosten nog niet terug verdiend). Vraag 2 wat is er gebeurd met de installatie? Gesloopt? Verkocht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.