fractievoorzitters praten over lot wethouder wagenmans

Braakman was eigenaar van flink wat gronden in Heino. De gemeente was van plan om op één van zijn locaties een voorkeursrecht te plaatsen. Dat betekent dat de gemeente het eerste bod heeft, mocht de eigenaar zijn grond willen verkopen. Wagenmans heeft bij een gesprek met Braakman dat ging over een rood-voor-roodregeling, volgens de wethouder zelf per ongeluk, laten vallen dat de gemeente belangstelling had voor zijn grond. Daarmee praatte hij zijn mond voorbij. Het gevolg: Braakman, die op dat moment nog niet gebonden was door het voorkeursrecht, heeft daarna een groot deel van zijn gronden verkocht aan een projectontwikkelaar uit Barneveld. En niet alleen de beoogde locatie, maar in totaal acht hectare aan grond. Hoewel er nog meerdere andere locaties van andere eigenaren in beeld zijn voor woningbouw (waarop inmiddels wél een voorkeursrecht is geplaatst) en het dus ook nog lang niet zeker is dat de verkochte gronden ook gebruikt zullen worden voor woningbouw, lijkt het er toch op dat de gemeente zaken moet doen met de projectontwikkelaar. Die is namelijk ook eigenaar geworden van Braakmans gronden bij het bedrijventerrein Blankenfoort. Als Braakmans grond zo meteen daadwerkelijk gebruikt gaat worden voor woningbouw, dat kan overigens pas als de gemeenteraad er toestemming voor heeft gegeven, betekent dat mogelijk dat Heinoërs die er een huis willen bouwen meer gaan betalen voor de grond.

Volgens Wagenmans had hij zich bij het gesprek met Braakman versproken. Een slip of the tongue. Nadat hij de term wvg (Wet Voorkeursrecht Gemeenten) had laten vallen, werd Braakman, volgens de wethouder wakker. Hij deed daarom een moreel appel aan de wethouder om hem de waarheid te vertellen. Wagenmans ging overstag. De familie verkeerde volgens de wethouder al langer in moeilijke tijden.
Wagenmans bood maandagavond zijn excuses aan, maar dat was niet voldoende voor de raad. Onder andere Arie v/d Wilt, PvdA, wees op de mogelijk strafbare feiten die de wethouder had gepleegd, door zijn mond voorbij te praten tegen Braakman.

Burgemeester Martijn Dadema vertelde later dat hij er voor heeft gekozen om geen aangifte te doen tegen de wethouder. Dadema zei advies te hebben ingewonnen bij het Openbaar Ministerie. Als hij aangifte had gedaan, was het onderzoek in handen gekomen van de rijksrecherche. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zou dan het OM beslissen om al dan niet over te gaan tot vervolging. Volgens het Openbaar Ministerie was een aangifte echter niet nodig. Omdat het helder is, wat er is gebeurd en door wie. “Dit gebeurt vaker en dan wordt er verantwoording afgelegd in het politieke domein.”
Het werd Wagenmans door meerdere vragenstellers vanuit de raad niet in dank afgenomen dat hij zich niet eerder met zijn gemaakte fout bij het college had gemeld. Het gesprek met Braakman vond plaats op 3 oktober. Op 11 oktober kwam de wethouder via de ambtelijke organisatie te weten dat Braakman snel zijn grond had verkocht. Wagenmans zei zijn fout al op 9 oktober te hebben willen melden aan de andere leden van het college, maar aangezien drie van hen toen afwezig waren, daar vanaf te hebben gezien. Hij stelde het college dus pas op 16 oktober, een week later, op de hoogte. Overigens had hij het op 12 oktober al wel gemeld aan de burgemeester. Volgens Wagenmans heeft zijn fout waarschijnlijk geen gevolgen voor de verdere gang van zaken omtrent de voorkeurslocaties in Heino. “Ik weet niet of dit de keuze van de kopgroep (een speciaal geformeerde groep die meebeslist over de beoogde locaties, red.) beïnvloedt.” Op vragen of er ook claims kunnen komen naar aanleiding van zijn fout, zei Wagenmans diie niet te verwachten. “Het proces gaat gewoon door, waarbij de raad uiteindelijk het laatste woord heeft.” Op de vraag hoe het mogelijk was dat dit een ervaren wethouder was overkomen, antwoordde hij een tikkeltje aangeslagen: “’t Kan…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.