Extra jacht op zwijnen in Overijssel

RAALTE – De provincie Overijssel gaat extra maatregelen nemen om het aantal wilde zwijnen in deze provincie niet verder te laten groeien. Speciaal daarvoor aangewezen jachtaktehouders mogen zwijnen afschieten, zo hebben Gedeputeerde Staten besloten. In Twente mag daardoor ook ’s nachts op de dieren gejaagd worden. Met de maatregelen wil Overijssel de kans op een uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte AVP (Afrikaanse Varkenspest) verkleinen.

Ook hebben GS ingestemd met het instellen van gebieden die kunnen worden afgesloten wanneer er een uitbraak van de AVP zou komen. Tot nu is de besmetting beperkt gebleven tot een deel van de Belgische Ardennen, waar inmiddels al meer dan honderd besmette zwijnen zijn aangetroffen. Enkele varkenshouderijen in dat gebied zijn inmiddels geruimd.
Het wilde zwijn is al enkele jaren aanwezig in Overijssel. Dat gebeurde het eerst in Twente waar de dieren vanuit Duitsland kwamen. Ook in het westen van de provincie, met name in Salland, is afgelopen jaren al landbouwschade door wroetende zwijnen gemeld.
Officieel zijn wilde zwijnen alleen toegestaan op de Veluwe en in de Limburgse Meinweg, maar de eind vorige eeuw al afgesproken nulstand wordt nauwelijks gehandhaafd. In alle oostelijke en zuidelijke provincies zijn inmiddels populaties.
Volgens deskundigen is de kans overigens heel klein dat de het AVP-virus via wilde zwijnen vanuit de Ardennen in Nederland opduikt. Veel groter is het risico dat een besmetting via mensen, transporten of etenswaren vanuit België in Nederland opduikt. Mocht de besmettelijke ziekte hier opduiken, dan is de kans heel groot dat het virus ook in de populatie wilde zwijnen komt. Daarna kan het vele jaren duren voordat het virus weer verdwenen is, zeker als er grote aantallen zwijnen en op veel gebieden rondlopen. Vooral biologische varkenshouderijen met een vrije uitloop voor hun dieren en hobbyboeren kunnen dan vele jaren geblokkeerd worden.
De Afrikaanse Varkenspest is iets minder besmettelijk dan de Klassieke Varkenspest die 20 jaar geleden in Nederland keihard toesloeg. Er werden toen ruim 11 miljoen varkens gedood bij 429 uitbraken in de periode van februari 1997 tot en met maart 1998. Ook Sallandse varkenshouders werden zwaar getroffen door de uitbraak die in het Brabantse Venhorst begon. De directe economische schade werd destijds berekend op ruim 2 miljard euro.
Ook AVP is meestal dodelijk voor varkens en zwijnen, maar ongevaarlijk voor mensen. Er is geen vaccin tegen de ziekte beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.