Eiken langs ’t Nijenhuis worden gekapt

HEINO/WIJHE – De karakteristieke Amerikaanse eiken langs ’t Nijenhuis, tussen Wijhe en Heino, worden gekapt. Dat is het plan van de eigenaar en de gemeente Olst-Wijhe. De bomen zijn oud, waardoor er bijna jaarlijks onderhoud aan gepleegd moet worden. Er komen nieuwe bomen voor in de plaats.

In Nederland heeft een boomeigenaar de zorgplicht voor zijn of haar bomen. Periodiek dient controle en onderhoud plaats te vinden om mogelijke gevaren weg te nemen. Dode bomen en takken dienen tijdens het onderhoud te worden verwijdert zodat het gevaar is weggenomen.
Als gevolg van de gevorderde leeftijd van de Amerikaanse eiken, en de eigenschap dat zij bij een hogere leeftijd zeer snel dood hout produceren, moet er bijna jaarlijks onderhoud aan de bomen worden gepleegd. Daarnaast zijn er op steeds meer bomen schimmels waar te nemen, een indicatie dat ook het wortelgestel wordt aangetast.

Winterlinde

Uit het oogpunt van zorgplicht en veiligheid heeft de eigenaar er, gezamenlijk met de gemeente Olst-Wijhe en externe adviseurs, voor gekozen de laan te verjongen. Dit betekent dat de laan, inclusief een strook bos aan weerszijden van de laan, zal worden geveld. Daarna vindt herplant plaats.
Gekozen is voor de Winterlinde, omdat het een inheemse boomsoort is, deze hoge natuurwaarde heeft en voor de bijen en andere insecten een goede voedingsbron is. Daarnaast gaan de bladeren de verzuring van de bodem tegen. Hierdoor krijgen allerlei voorjaarsbloemen, zoals de witte klaverzuring, de bosanemoon en de daslook meer kans. De stobben van de huidige laanbomen zullen op ongeveer 1 meter hoogte worden afgezaagd om het besloten karakter van de weg in stand te houden. De herplant vindt in de ruimtes daartussen plaats.

Het is de planning om de werkzaamheden in december uit te besteden, zodat in de periode van januari tot maart 2019 de kap en herplanting kan plaatsvinden al naar gelang de weersomstandigheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.