CDA stelt schriftelijke vragen over Geldmaat

ZWOLLE – Het CDA Overijssel wil weten of er wel voldoende ‘gele flappentaps’ in het buitengebied komen. Deze gele flappentap vervangt vanaf begin volgend jaar (gefaseerd) de oude pinautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank. Hun gemeenschappelijke model pinautomaten gaat verder onder de noemer: Geldmaat (of zoals de Geldmaat ook wel genoemd wordt: de gele flappentap.

Hoeveel nieuwe automaten er komen is nog niet duidelijk en wordt nog onderzocht. Volgens Geldservice Nederland, de beheerder van ‘Geldmaat’, ‘worden automaten verwijderd waar mogelijk en bij geplaatst waar nodig’. Het CDA wil van de gedeputeerde weten of er geldautomaten beschikbaar blijven op het platteland. Woordvoerder Moniek Kleinsman: “Het is wél belangrijk dat binnen een straal van 5 km altijd een contant geld automaat beschikbaar blijft. De leefbaarheid op het platteland staat steeds verder onder druk doordat steeds meer voorzieningen (dreigen te) verdwijnen. Een van die voorzieningen is de beschikbaarheid van contant geld voor de inwoners op het platteland.” Het CDA ziet een contant geld voorziening als een belangrijke voorwaarde voor een goede leefbaarheid in het platteland. Banken moeten volgens de partij ook rekening houden met mensen die minder mobiel zijn en gebonden zijn aan een woonplek. “De digitale wereld heeft zijn intrede gedaan en dat is positief. Echter vergeten we soms dat bepaalde doelgroepen niet in de gelegenheid zijn om hier al in mee te gaan”, aldus Kleinsman.
Binnen twee jaar worden alle geldautomaten van de drie grote banken vervangen. Eind 2020 moet het nieuwe automatennetwerk volledig operationeel zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.