Carmel College door naar finale NK Debatteren

GORINCHEM/RAALTE – Vrijdag 16 en zaterdag 17 november kwamen bijna tachtig scholen met in totaal bijna vierhonderd scholieren in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Daaronder ook het Carmel College Salland uit Raalte. De scholierdebaters gingen met het behalen van de negende plek door naar de grande finale op 26 januari op Universiteit Utrecht. De debaters zijn zo een stapje dichterbij om met hun school dé debatkampioen van Nederland te worden.

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen: Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen; alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden en iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen. Daarnaast zijn er improvisatiestellingen zoals: na een voetbalwedstrijd mogen supporters één uur lang ongestoord vechten op het veld en een politicus die negatief in het nieuws komt moet per direct aftreden.
Het is het 21e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vonden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde vindt op 30 november plaats op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 26 januari 2019. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die nét naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.