Burgemeester Han Noten vertrekt met een tevreden gevoel

Afscheidsreceptie op vrijdag 23 november in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen

DALFSEN – Na bijna acht jaar het ambt van burgemeester te hebben vervuld, neemt Han Noten vrijdag 23 november officieel afscheid van Dalfsen. Een rapportcijfer voor zijn functioneren weigert hij zichzelf te geven. “Maar ik kijk wél met een tevreden gevoel terug op die periode, ik hoef me nergens voor te schamen.”

Donderdag 8 november was een speciale dag voor de vertrekkende burgemeester, hij leidde toen zijn allerlaatste raadsvergadering. “Het was een uiterst plezierige vergadering. Écht mooi want het klopte in alle opzichten!” zegt hij over die avond.
Na afloop van de vergadering blikte de burgervader ten overstaan van de gemeenteraad en college uitgebreid terug op zijn voorzitterschap. Als bedankje van de gemeenteraad kreeg hij, voor alle vijf kernen van de gemeente, een notenboom. “Wat lief was dat! Straks kan ik mijn eigen bomenroute fietsen langs de kernen van Dalfsen”, zegt hij.
Bijna acht jaar geleden werd de geboren Limburger tot burgemeester van Dalfsen beëdigd. Op de vraag of zijn verwachtingen zijn uitgekomen, zegt hij vol overtuiging: “Nee! Het was toch anders dan ik had verwacht… Wat de bestuurlijke kant betreft: daar had ik wel een gevoel bij. Aspecten als de raad voorzitten, dossiers kennen enzovoorts. Gezien mijn ervaring lag me dat wel, ik vond het ook leuk! Maar de symbolische rol die je als burgemeester in de gemeenschap speelt, was sterker dan ik had verwacht. Je woont veel mooie gebeurtenissen bij, zo ga je bijvoorbeeld naar een echtpaar dat zestig jaar gehuwd is. Daarnaast woon je ook veel treurige, verdrietige gebeurtenissen bij. Dat je als burgemeester op dat soort momenten aanwezig bent, wordt door de mensen ook erg op prijs gesteld! Als burger zie je veel van die gebeurtenissen overigens niet…Ik heb tevoren niet doorgehad dat die symbolische rol die je als burgemeester vervult, zó belangrijk is!”

Veel gebouwd

Als hoogtepunten van zijn jaren als burgemeester somt Noten een aantal bouwprojecten op, die gerealiseerd zijn in zijn zittingsperiode. “Kulturhus de Mozaiëk in Lemelerveld, de Potstal in Hoonhorst, de Trefkoele+ in Dalfsen met de opening door Koning Willem Alexander, het fraaie Waterfront en niet te vergeten Oosterdalfsen. Het viel niet altijd mee…Enkele bouwprojecten zijn met erg veel moeite van de grond gekomen. De Grift in Nieuwleusen bijvoorbeeld moest eerst nog langs de Raad van State… Tegen de stroom in was ook Kulturhus de Spil; dat project heeft de gemeente erg veel zorg gekost! Toch neem je als raad zo’n besluit, de tijd leert of je gelijk óf ongelijk had. Het Waterfront is ontwikkeld in een tijd van economische crisis!” Uiteraard ontbreekt de ’Schat van Dalfsen’ – de grote, unieke archeologische vondst in 2015 – niet in dit rijtje. “Waar ik vooral trots op ben, is dat we daar veel mooie dingen mee gedaan hebben!” aldus Noten.
Hij is er ook trots op dat Dalfsen door de jaren heen steeds meer evenementen naar zich toe heeft getrokken. “Een festival als The Living Village, de Oranjefeesten en noem maar op. Het maakt dat het dorp Dalfsen veel levendiger is geworden. Ik hoop van harte dat daar nog veel mooie, nieuwe evenementen achteraan komen!”
En de dieptepunten? “Vaak waren dat kleine dingen. Natuurlijk waren er verdrietige momenten, zoals het treinongeval in 2016, waarbij een dode is gevallen. Door dat ongeval werd ik vooral persoonlijk geraakt. Dat komt niet alleen doordat ik jarenlang bij het spoor heb gewerkt, maar ook omdat ik ooit zelf een treinongeval heb meegemaakt. Eigenlijk had ik dat altijd verdrongen, maar na het ongeval in Dalfsen kwam er weer van alles naar boven drijven… Andere dieptepunten waren vooral persoonlijke verhalen van inwoners. Verhalen van verlies en ook veel persoonlijke drama’s. Als ik nog terugdenk aan sommige burenruzies…Tjonge, hoe ver kan dat gaan? Dat was soms echt verschrikkelijk!”

Besluitvaardig

Terugblikkend op zijn zittingsperiode ziet Noten zichzelf als een besluitvaardige burgemeester. “Hier in oosten is de mentaliteit vaak: ‘Dat kan morgen ook wel!’ Maar dat klopt niet, vind ik. Er ligt nú een kans, dus grijp die! Morgen kan die kans er misschien niet meer zijn. Iedereen houdt de bal op het ‘speelveld’ graag bij zich, ik daarentegen trap die bal liever weg!”
“Qua beschikbaarheid moet je wel 24/7 aan de bak” weet de ervaren burgemeester nu als geen ander. “Ik heb ook nooit onderscheid gemaakt tussen werk en privé, mijn vrouw overigens ook niet… Het was echt wel een serieuze baan, maar ik heb het werk altijd met heel veel plezier gedaan! Maar nu verlang ik gewoon naar meer (persoonlijke) vrijheid en wat weekenden vrij… Voor mijn nieuwe baan als voorzitter van de Ambulancedienst Nederland ben ik straks veel onderweg, onder andere naar Den Haag. Voor de rest zal ik werkzaam zijn op het kantoor in Zwolle.”
Verhuisplannen heeft Noten zeker niet. “Wij wonen hier al meer dan twintig jaar. Onze kinderen zijn hier opgegroeid, we zijn aan Dalfsen gaan hechten.” Over opvolger Erica van Lente, die maandag 14 januari tijdens een bijzondere raadsvergadering beëdigd zal worden, zegt de burgervader: “Ik ben blij met haar en vind het leuk dat Dalfsen straks zijn eerste vrouwelijke burgemeester krijgt. We hebben al met elkaar kennisgemaakt en ze maakt een plezierige indruk op me. Ik zie de gedrevenheid, het ongeduld… Herkenbaar! Ik heb ook best hoge verwachtingen van haar, want ze is straks óók mijn burgemeester, haha! Welk advies ik haar zou willen meegeven? Blijf rustig, dat doe ik ook altijd!” Tenslotte: welke ‘boodschap’ zou de burgemeester de inwoners van Dalfsen eigenlijk nog graag willen meegeven? Noten denkt even heel diep na en antwoordt dan op ernstige toon: ‘Wees niet zo bescheiden! Daar heb je alleen maar last van!”

Afscheidsreceptie

Op vrijdag 23 november neemt Han Noten afscheid als burgemeester van de gemeente Dalfsen. Inwoners, ondernemers en genodigden zijn van 15.30 tot 18.00 uur van harte welkom op de afscheidsreceptie in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.
Om 16.00 begint het officiële programma dat tot 17.00 uur zal duren. Wie verhinderd is, kan ook een woordje tot Noten richten via de website staging2.dalfsen.nl/hannoten. Noten heeft aangegeven zelf liever geen cadeaus te ontvangen bij zijn afscheid. In plaats daarvan kan iedereen die dat wil een bijdrage overmaken aan Sheltersuits, een door jonge mensen opgerichte sociale onderneming die wind- en waterdichte jassen annex slaapzakken maakt voor daklozen in Nederland en voor vluchtelingen.

Fotobijschrift: Vertrekkend burgemeester Han Noten wil zichzelf niet teveel op de borst kloppen. “Je doet toch alles samen? Het waren collectieve prestaties!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.