Home / archiefcentraal / brett opfrissing

Het Raalter college wil twee miljoen euro (2500 euro per strekkende meter) uittrekken voor een ‘stevige opfrissing’ van de Almelosestraat. Deze toegangsweg moet een visitekaartje worden. De Almelosestraat is op dit moment ‘grauw en grijs’. 

brett opfrissing

In het voorlopige ontwerp verdwijnen de fietspaden en worden de fietsers bij de rest van het verkeer geleid door middel van rode fietsstroken. De Almelosestraat is hierin straks niet uniek: het is een trend om wegen te voorzien van dit soort stroken. Ik snap dit wel. Het ziet er opgeruimd uit en het is een, naar ik vermoed, relatief goedkope oplossing.

In het plan wordt, zoals op veel plaatsen in Nederland, vracht- en ander autoverkeer over dezelfde weg gestuurd als fietsende kleuters, bejaarden op e-bikes en groepen giebelende en slingerende pubers. Iedere fietser zal kunnen beamen dat hun grootste gevaar uit de hoek van het snelverkeer komt. Zo heeft een vrachtwagenchauffeur te maken met een onvermijdelijke dode hoek en gedraagt een bepaald percentage van de automobilisten zich sowieso volslagen idioot en raast met hoge snelheid, append, bellend of bezig met een of ander info-scherm, tussen de rest van het verkeer door. Ik spreek uit eigen fietservaring. U bent bij deze uitgenodigd om eens een half uurtje samen te posten voor het station van Zwolle laat op de avond. Ook hier rode stroken en stippellijnen als schijnprotectie.

Een Raalter gemeentewoordvoerder draait er al helemaal niet om heen: ‘ De fietsers dwingen het gemotoriseerde verkeer om langzamer te rijden’. Je wordt als fietser dus ingezet als levende drempel en als trappende wegversmalling.

Ik heb een bepaalde toekomstverwachting: in 2022 zullen, na bestudering van de nieuwe ongevallencijfers, alle fietsers worden verplicht om een reflecterend vest én een valhelm te dragen.

Alles voor de verkeersveiligheid tenslotte.

www.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

Lees ook

Care Hotel in Heino verder als Huis ter Heijne

HEINO – Het Care Hotel in Heino gaat na meerdere naamswijzigingen verder als Huis ter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.