annie schreijer pierik waarschuwt voor zware tijden voor melkveehouderijen in gelekte geluidsopname

De melkveehouderijsector, dat al jaren in zwaar weer verkeert na het afschaffen van het melkquotum in 2015, werd in aanloop naar de afschaffing voorgehouden dat zij vanaf 1 april 2015 maximaal konden melken. Deze boeren kwamen uiteindelijk in de problemen door het fosfaatplafond. Boeren werden volgens Annie Schreijer-Pierik onvoldoende ingelicht over deze Europese maatregel. Melkveehouderijen die flink investeerden om de maximale hoeveelheid te kunnen melken, kwamen hierdoor in de problemen. Duizenden koeien moesten worden geslacht doordat toenmalig staatssecretaris Van Dam met maatregelen kwam om orde op zaken te stellen.

Zo werd er een fosfaatquotum ingesteld. De regeling hangt de sector nu als het ‘zwaard van Damocles’ boven het hoofd. Minister Carola Schouten gaat achteraf bepalen of de boer aan zijn verplichtingen heeft voldaan. De eerste afrekeningsronde wordt in januari gehouden. Overtredingen van deze regeling worden gezien als een economisch delict. In deze strafklasse moeten eerst hoge boetes betaald worden, voordat er bezwaar kan worden gemaakt. Melkveehouders kunnen bekeuringen krijgen die oplopen tot in de tonnen. Het gelekte geluidsfragment waarop Annie Schrijer-Pierik en Tweede Kamerlid Jaco Geurts te horen zijn, suggereert dat dit kan leiden tot vele faillissementen. De parlementariër pleit daarom om de overtredingen in een andere strafrechtklasse te schalen.

Landbouwbegroting
Deze week werd er in de Tweede Kamer gesproken over de Nederlandse landbouwbegroting. In de geluidsopname is Tweede Kamerlid Jaco Geurts kritisch op de PVV, dat in de Kamer fel opkwam voor boeren. Terwijl ze de moties van de Partij voor de Dieren altijd steunen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.