Algemene Hulpdienst Raalte viert 30-jarig bestaan

RAALTE – “In onze huidige maatschappij worden mensen gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En dat zie je dan ook om je heen gebeuren. Het is dan ook niet vreemd dat inwoners van onze gemeente bij de Algemene Hulpdienst hulp vragen bij vervoer, klussen in om het huis, onderhoud van de tuin of bezoek op prijs stellen.”

Dit zei voorzitter Theo Icking op het 30-jarig jubileumfeest van de Algemene Hulpdienst gemeente Raalte zaterdag in zaal Zwakenberg. Om zoveel mogelijk hulpvragen te kunnen honoreren zijn ruim negentig vrijwilligers actief. Daarvan waren 76 personen aanwezig. Ze werden getrakteerd op een drankje en een buffet met aan het eind bovendien een kleine attentie. Ook wethouder Gerria Toetert was aanwezig en liet zich uitgebreid informeren.
In 1988 startte Stichting Welzijn Ouderen met een project waarin twaalf organisaties samenwerkten om (vooral) ouderen met een hulpvraag binnen de gemeente Raalte te kunnen helpen. Verzelfstandiging vond plaats in 1994 onder de naam Stichting Algemene Hulpdienst. Deze stichting is een vrijwilligersorganisatie met als doel hulp te bieden aan iedereen, die tijdelijk hulp nodig heeft en geen beroep kan doen op iemand uit de naaste omgeving. Hulp is gratis, afgezien van reiskostenvergoeding en/of materiaalkosten. De stichting ontvangt een gemeentelijke subsidie. De stichting heeft twee kantoren: een in Raalte en een in Heeten en vier coördinatoren. Zij sturen de telefoonwachten aan en adviseren het bestuur. Iedere morgen is op de twee kantoren een telefoonwacht aanwezig om de hulpvragen te beantwoorden en de hulpverlening in gang te zetten.
Naast de subsidie van de gemeente worden de financiën aangevuld met giften. Door deze giften van de Stichting Steun, de Rabobank en het koor Salland Vocaal was het mogelijk de vrijwilligers een feestmiddag aan te bieden. “Het is geweldig dat onze dienst gezien en gewaardeerd wordt.”
Drie vrijwilligers zijn al dertig jaar in de dienst actief. Zij werden extra in het zonnetje gezet. Alle drie zijn ze telefoonwacht. Het gaat om Truus van Sommeren, Gerda Bloemenkamp en Annet Heupink. Ze werden alle drie verblijd met een boeket bloemen en een duimpje. Truus heeft als coördinator aan de wieg gestaan van de hulpdienst en blijft zich nog inzetten als telefoonwacht. Gerda en Annet stoppen eind dit jaar en kregen ook nog een cadeaubon.
Stichting Algemene Hulpdienst zoekt nog vrijwilligers. Met name voor tuinonderhoud en specifiek vervoer (zoals voor mensen met een geestelijke beperking).

Op de foto van links naar rechts Gerda Bloemenkamp, Truus van Sommeren en Ennet Heupink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.