Vader en zoon Rien en Albert van den Berg schreven samen ‘De Sionsbende en de Vazendief’

Sion als inspiratie voor avontuurlijk jeugdboek

DIEPENVEEN – “Ik las Albert, mijn zoon, al een tijdje voor uit ‘De Vier Vrienden’, een boekenserie van Piet Prins, die bekend is van Snuf de Hond. Maar op een gegeven moment had ik het laatste deel uit. ‘Het is klaar’, zei ik. Albert snapte er helemaal niks van. Hij kon er met zijn hoofd niet bij dat die hele wereld vol avonturen voorbij was. Toen zei ik hem: ‘Als jij wilt dat het verder gaat, zul je zelf iets moeten verzinnen’.” En dat deed Albert, met uitgebreide hulp van zijn vader Rien van den Berg dan ook. Het resultaat ligt nu in de winkels: het jeugdboek ‘De Sionsbende en de Vazendief’, dat zich afspeelt rondom Klooster Nieuw Sion en Wesepe.

Rien woont inmiddels 2,5 maand in Nieuw Sion. Hij stond aan de basis van het nieuwe jongerenklooster bij Sion en is een van de in totaal zeven vrijwilligers die de dagelijkse gang van zaken begeleiden. “Ik was predikant/dominee van de Gereformeerde gemeente in Dronten en leidde daarnaast retraites voor jongeren in Trier”, vertelt de in Utrecht geboren en getogen Rien. “De jeugd vond het schitterend. De mobiele ging uit. De reacties waren zo goed dat we ook verzoeken kregen van andere kerken om voor hen retraites te organiseren. Maar ja, ik kan moeilijk al mijn tijd in Trier gaan zitten. Toen meldde Stichting Nieuw Sion zich bij ons. Zij zochten een nieuwe bestemming voor het klooster. Of wij er jongerenweekenden wilden organiseren.” En aldus geschiedde. Het initiatief loopt nu zo’n twee jaar en is een succes. “Jongeren voelen zo’n grote druk en hebben zo’n overvraagd leven; hier komen ze tot bedaren. Een jongere vertelde me dat hij hier voor het eerst in zijn leven rust in zijn hoofd had gekregen. We bieden een plek met ritme: vier keer per dag een viering. Elke viering moeten de jongeren zeven minuten stil zijn. Dat is de eerste keer verschrikkelijk, maar aan het einde van het weekend willen ze niet meer anders.”

Intensief
Het succes van de retraites inspireerde Ben Lamoree om een jongerenklooster op te richten bij Nieuw Sion. Het plan: rust bieden aan jongeren die dat om wat voor reden dan ook nodig hebben. Omdat ze bijvoorbeeld een scriptie moeten afmaken of omdat ze geen zin hebben om alleen in een flat te wonen. “En daarmee vonden we elkaar, het moest zo zijn”, stelt Rien. Hij stopte als predikant en ging 2,5 maand geleden in Sion wonen. “Ik werk nu nog als journalist voor het Nederlands Dagblad. Ik verloor de helft van mijn inkomen, maar ik zie hier wat in. Weet je, ik was predikant in een gemeente met zeshonderd mensen. Als ik mensen sprak, konden die me de mooiste, maar ook de ergste dingen vertellen. Dat was mentaal intensief. Hier kom ik zelf ook tot rust en kan ik een band opbouwen met de jongeren.” De insteek van het jongerenklooster is oecumenisch, benadrukt Rien. “Je hoeft niet in de Bijbelse god te geloven om hier tijdelijk te komen wonen. Alle jongeren zijn welkom.” Rien is ook het levende voorbeeld van de insteek van het initiatief. Zelf is hij, zoals hij het zelf zegt, hartstikke gereformeerd, maar nu actief in een (eerder katholiek) klooster. “Ik denk dat de verschillende Christelijke gezindten veel van elkaar kunnen leren. Ik generaliseer even: protestanten zijn veel van de spirituele beleving en symboliek uit hun geloof kwijt geraakt; Katholieken laten de kerk vaak meer voor zich geloven.”

Mysterieus
Piet Prins die het zaadje plantte voor het eerste boek van Rien en Albert verloor zich in zijn jeugdboeken nog wel eens in Christelijk zendingsgedrag, dat zal Rien niet gebeuren. “De Sionsbende en de Vazendief’ speelt zich af in een Christelijke omgeving, maar is geen Christelijk boek. Die stichtelijke passages van Prins las ik ook nooit voor aan Albert.”
Nee, het klooster Sion met al zijn duistere plekjes en de rustieke, mysterieuze sfeer van de natuur eromheen speelden een veel grotere rol bij de totstandkoming van het boek. “Elke dag schreef ik een stukje dat ik bij Albert aan bed voorlas en daarna mocht hij erop schieten en ideeën aandragen voor het volgende stuk. En daarna ging ik dan weer achter de computer zitten om alles uit te werken. Zo zijn we ongeveer een half jaar bezig geweest.”

Loyaliteitsconflict
Het boek handelt over vier kinderen van 11/12 jaar die op het spoor komen van een dief die een dure vaas uit de kerk in Wesepe heeft gestolen. Aangezien de dief werd betrapt en zich snel uit de voeten moest maken, liet hij een andere vaas staan. Samen zijn de vazen echter veel meer waard. Een van de kinderen denkt dat de dief terug zal keren, maar vindt geen luisterend oor. Dan ziet ze bij Sion een verdacht persoon die precies aan het signalement van de dader voldoet. Maar dat is een vriend van de vader van Wolf, die overtuigd is van de onschuld van zijn maat. Dat brengt Wolf in een loyaliteitsconflict. Wie moet hij geloven? Zijn vriendinnetje of zijn vader? De hoofdrolspelers in het boek zijn allemaal gebaseerd op bestaande mensen. Albert is Wolf. Twee vriendinnen en een vriend van hem vormden de inspiratie voor de andere drie leden van de Sionsbende, zoals de vier vrienden zich noemen. Rien baseerde de hoofdverdachte op zijn maat Peter Dullaert, directeur van Nieuw Sion. Is hij nou wel of niet te vertrouwen, dat is de centrale vraag in het boek. Rien vroeg eerst toestemming aan zijn vriend. “Ik vertelde hem dat hij in het boek voorkwam, maar dat hij het mocht lezen en als hij er zich niet in kon vinden, ik het zou herschrijven. Toen hij het uit had, vond hij het prachtig. Ik hoefde niks te veranderen.”

Klassiek
De mysterieuze setting van Sion doet denken aan die van de Zevensprong van Tonke Dragt; het avontuur aan dat van De Vier Vrienden van Piet Prins en de (mogelijk) dualistische aard van Peter Dullaert aan die van Sneep (of Snape) uit de Harry Potter-boeken. Rien beaamt het. “Het is allemaal heel klassiek!” Wat hem betreft, is ‘De Sionsbende en de Vazendief’, de eerste van een hele serie. “Er zijn hier nog plekjes genoeg waar ik wat mee kan.” En Albert? Die vindt het prachtig. “Ik heb allerlei ideeën gegeven. Als pa stukjes voorlas, zei ik wel eens: ‘Maar zo praten wij echt niet’. Dan moest hij het herschrijven.” Rien: “Albert weet natuurlijk veel beter dan ik hoe zijn leeftijdsgenoten met elkaar omgaan! Het mooie was dat ik Albert hierdoor heel anders leerde kennen en hij mij ook. Kijk, ik kan niet voetballen en klussen en dat is best een dingetje voor me. Een soort minderwaardigheidscomplex. Totdat we hier aan begonnen, had Albert geen idee van waar ik in mijn dagelijkse leven mee bezig ben.”

De Sionsbende en de Vazendief is uitgebracht door Uitgeverij de Vuurbaak (ook de uitgever van het werk van Piet Prins). Het boek (144 pagina’s, gebonden) kost 12,95 euro: ISBN 9789055605491. Zie verder staging2.vuurbaak.nl.

Foto: Gert Buchner

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.