Werkgroep vol goede moed over duurzaamheidsplannen Noordmanshoek
WIJHE – Met de duurzaamheidsplannen van de werkgroep Noordmanshoek in Wijhe komt het wel goed. Dat denkt Anton Kleine Schaars, een van de initiatiefnemers. De ambities zijn hoog. Een CO2-reducerend (fruitbomen)bos, een zonnepanelenveld, een havezate en een centraal op het terrein gelegen gebouw, te gebruiken voor ontvangst van bezoekers. Daarnaast willen de initiatiefnemers er voorlichting en rondleidingen geven en bestaan er ideeën voor een minicamping voor fietsers.
De 25 hectare grond die tegen het huidige industrieterrein bij Meesters aan ligt, is eigendom van de gemeente. Zoals de plannen er nu uitzien, komt er ruimte voor ongeveer vijf hectare zonnepanelen, tien hectare bos en tien hectare landbouw/cultuurgrond.
Hans van Vliet van de coöperatie ziet het ook positief in. Hoe groot het zonnepanelenveld precies wordt, vierenhalf, vijf of zes hectare, ligt aan de kosten die netbeheerder Enexis in rekening brengt. Zoals het nu lijkt kan een vijf hectare groot veld nog voor 80.000 euro aangesloten worden, maar men weet niet hoelang dat bedrag nog reëel is.
Kleine Schaars ziet die strubbelingen ook, maar is positief over de rol van de gemeente. “Na het raadsbesluit in december 2017 is er veel gebeurd. Je moet niet vergeten dat wij een burgerinitiatief zijn met vrijwilligers.”
Het was eerst even zoeken binnen de groep en binnen het gemeentehuis, maar vanaf juli heeft de werkgroep een projectleider vanuit de gemeente die helpt met zoeken naar subsidiepotjes en op weg helpt in de regelgeving. Dat heeft de gemeente ook gedekt met het beschikbaar stellen van 138.000 euro, waarvan 95.000 euro voor arbeid. Daarvan moet 47.500 worden terugbetaald, maar met wethouder Engberink is afgesproken dat dat op een laag pitje komt te staan. Eerst moet het plan rendabel en kostendekkend zijn, naast de 45.000 euro aan jaarlijkse inkomsten, die de werkgroep als doelstelling van de raad heeft mee gekregen. Een buitenlandse investeerder heeft zich echter inmiddels teruggetrokken. “Toen duidelijk werd dat het hier niet zo snel zou gaan, zijn zij afgehaakt en verder gaan kijken. De contacten zijn er nog wel en kunnen we weer aanhalen voor komend jaar, maar dan moeten wij wel duidelijk weten wat we te bieden hebben.”
Volgens Van Vliet is het zaak dat de snelheid er inkomt. “Alles wordt duurder en subsidiepotjes drogen op. De gemeente moet sneller beslissen. Bijvoorbeeld over het wijzigen van het bestemmingsplan. Dat is nu nog agrarisch. Maar ook de hoogte van de pacht moet duidelijk worden. Het is mooi dat de raad ambities heeft, maar ze moeten ook waargemaakt kunnen worden.”