Lauk: Ralph

Idealisten hebben de tijdsgeest niet bepaald mee. Je krijgt vooral op de sociale media snel een berg bagger over je heen als je knokt voor wereldvrede, alle armoede de wereld uit, heel Salland biologisch, tegen racisme of voor gesloten grenzen bent en een groene gemeente wilt. Idealisten zijn meestal geen opgewekte mensen die bij een Sallands tentfeest het langst aan de bar staan. Dat is logisch. Als je een ideaalbeeld hebt, dan wordt je niet vrolijk als je de huidige tijd en samenleving ziet. Nog heel veel te doen, geen tijd voor een feestje.
Ralph Mulders, GroenLinks-raadslid in Raalte, is een uitzondering op de regel. Ik weet niet of dat te maken heeft met zijn karakter of met zijn vak als eigenaar van wijngaard de Landman in Raalte (en ook nog eentje ergens in Italië) waar hij natuurlijk de eigen wijn moet proeven. Ralph is een idealist, gelooft in een groene samenleving en zet zich daarvoor politiek in. Hij geeft ook het goede voorbeeld. Tijdens de Sallandse Cabaretavond, de start van Stöppelhaene, kwam ik hem tegen in de Sallandse Herberg. Ralph brengt al jaren een oudere buurvrouw (al woont hij inmiddels ergens anders) naar deze avond omdat die daar zo van geniet. Maar zet dat niet in de krant, zo vertelde hij meteen. Hij doet het niet voor imago of GroenLinks, maar gewoon omdat hij dat belangrijk vindt.
Dat ‘niet in de krant’ zul je bestuurders en politici niet vaak horen zeggen tegen journalisten als ze een goede daad verrichten. Ik heb me daaraan gehouden, maar wel onthouden. Zoiets doen zegt wat mij betreft meer van iemand dan tien moties in de gemeenteraad indienen. Onlangs was Ralph jarig. Tegenwoordig krijg je op Facebook keurig meldingen als iemand verjaart, hoef je niet meer op de verjaardagskalender op de wc te kijken. Soms zijn de jarigen al jaren overleden maar is dat nog niet doorgedrongen bij Facebook. Ook die doden worden nog door een enkeling gefeliciteerd. Ik vraag me dan af hoe groot die vriendschap met de overledene was. Ook Ralph was jarig, maar toen kwam hij met een mooi idee. Felicitaties, leuk maar maak ook een paar euro over voor Artsen zonder Grenzen, zo liet hij zijn ruim 400 volgers weten. Mooi idee, mooi doel, dus een aantal van zijn volgers, waaronder ikzelf, deed dat keurig.
Nu zit ik met een probleem. Ik wil geen collectant aan de deur met lege handen wegsturen, maar als iedereen dit op Facebook gaat doen, dan wordt het wel een heleboel geld elk jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.