Inschrijving voor Sallands burgerpanel nu geopend

REGIO – Salland krijgt een burgerpanel. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema’s in de gemeente. Het Weekblad voor Salland en SallandCentraal zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Toponderzoek. Aanmelden is vanaf nu mogelijk op: staging2.TipSalland.nl. Bij honderd deelnemers kan er worden gestart, maar de hoop is dat veel meer mensen zich aanmelden. Streven is dat over niet al te lange tijd de eerste onderzoeksvragen kunnen worden verstuurd.

Windmolens in het Sallandse land of juist niet; aanpak van de knelpunten in de N35 ook als die tientallen miljoenen extra kosten of in dat geval nog even wachten; zo maar een paar vragen die voorgelegd kunnen worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan vragen over het gifgebruik door de landbouw, onderwijs, openbaar vervoer en straatverlichting.
“Raadgeving is het doel, het gaat niet om een opiniepeiling”, benadrukt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek. “Als je de inwoners in een onafhankelijk burgerpanel om raad vraagt, dan krijg je een beter beeld van hoe de gemiddelde inwoner denkt. De resultaten kunnen de basis vormen van iets waar de gemeenschap beter of mooier van wordt.” Het platform draagt de naam TipSalland.nl, waarbij Tip staat voor Transparant Inwoners Panel. Toponderzoek streeft er naar dat in 2030 alle gemeenten in Nederland een burgerpanel hebben.
Iedere inwoner van het verspreidingsgebied van het Weekblad voor Salland (pak ‘em beet de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe en Lemelerveld, Hoonhorst, Lettele en Haarle), die ouder is dan 16 jaar kan zich bij het panel aansluiten. Dat geldt eveneens voor diegenen die buiten dit gebied wonen, maar binnen de gemeentegrenzen werkzaam zijn. Deelnemen is eenvoudig. Meld jezelf aan via staging2.TipSalland.nl en vul de vragen in over onder meer leeftijd, postcode en gezinssamenstelling. Daarop toetst Toponderzoek de representativiteit.
Elke deelnemer krijgt maandelijks meerdere vragen voorgelegd. De tijd die het invullen van de vragenlijst in beslag neemt, varieert van een paar minuten tot mogelijk een klein kwartier. De onderzoeksresultaten worden via staging2.TipSalland.nl kenbaar gemaakt. Tevens worden de resultaten gebruikt voor nieuwsberichten in het Weekblad voor Salland en op staging2.sallandcentraal.nl. Gemeenten, verenigingen en commerciële partijen kunnen het panel ook raadplegen.
De eigenaar van Toponderzoek heeft inmiddels in circa zeventig gemeenten in Nederland burgerpanels ingesteld. De praktijk heeft al uitgewezen dat sommige onderzoeksresultaten worden meegewogen in de politieke besluitvorming. Dat betekent dat panelleden mede hun stempel kunnen drukken op besluitvorming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.