Toegangsweg Raalte wordt grotendeels 30 km-gebied; nieuwe straat en veel extra groen

2 miljoen voor aanpak Almelosestraat

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil 2 miljoen euro uittrekken voor een stevige opfrissing van het aanzicht van de Almelosestraat. De centrale toegangsweg voor Raalte moet weer een echt visitekaartje worden. De straat en de omgeving zien er nu vooral grijs en grauw uit en daar wil het college verandering in brengen. De Almelosestraat tussen de Enkstraat en de Daggertsbrug wordt aangepakt. Dat deel is 800 meter lang. De gemeenteraad moet er nog wel eerst een klap op geven. Het onderwerp staat komende donderdag op de raadsagenda.

De gemeente heeft een voorlopig ontwerp klaar. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het budget wordt dat verder verfijnd. Daarna volgt de aanbesteding. Wethouder Jacques van Loevezijn gaat ervanuit dat de schop in het voorjaar van 2020 de grond in kan.
Het college besloot eerder de aanpak van de straat mee te nemen bij de komende rioleringswerkzaamheden. Een deel van de riolering in de Almelosestraat is aan vervanging toe. De operatie voorziet verder in: afkoppeling van het hemelwater; een verkeerskundige herinrichting van de straat; aanplant van groen en bomenrijen aan weerszijden van de straat; aanpak van het wegdek (dat in het 30 km-gebied wordt vervangen door rood gebakken klinkers) en maatregelen om hittestress te voorkomen. Door het veranderende weer blijft warmte langer hangen, hetgeen gevolgen heeft voor de nachtrust van kinderen en ouderen. In 2019 volgt gemeentebreed een nader onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering in de gemeente Raalte. Onderdeel daarvan is hittestress.

Scenario’s
De plannen zijn gemaakt in samenspraak met ondernemers en een klankbordgroep van bewoners. “We zijn er al een tijdje mee bezig”, vertelt Hennie Rodijk, beleidsadviseur openbare ruimte van de gemeente Raalte. “We zijn begonnen met een inloopbijeenkomst voor bewoners. Daar hebben we aan de hand van luchtfoto’s gesprekken gevoerd met bewoners Daarbij zijn we gaan inventariseren wat er allemaal leeft in de straat. Ik heb bijvoorbeeld met een oudere gesproken die al zijn hele leven in de straat woont. Dat leverde heel veel nuttige ideeën op. Maar ook hebben we contact gelegd met het Carmel College Salland. De scholieren hebben bijvoorbeeld meegedacht over de verkeersveiligheid bij de kruising van de Almelosestraat en de Kanaaldijk OZ bij de Daggertsbrug. De huidige voorrangsregeling blijft van kracht, maar de kruising wordt met diverse maatregelen, onder andere een plateau, een ruimere bocht richting de noordelijke kant van de Kanaaldijk OZ en eenrichtingsverkeer op de zuidelijke kant van de Kanaaldijk OZ (alleen richting het zuiden) overzichtelijker gemaakt.

Bomen
Het deel van de Almelosestraat tussen de Enkstraat en de Tjalkstraat blijft een 50 km-gebied. Daar blijft het autoverkeer gescheiden van de fietsers. In het 30 km-gebied worden het auto- en fietsverkeer met elkaar verweven. Zij moeten dus hun snelheid matigen. Aan de zuidzijde van de Almelosestraat komt extra veel groen (bomen en ander groen) om de bedrijfspanden wat meer aan het zicht te onttrekken. Aan de noordzijde van de straat zijn bomen en parkeervakken gepland. De groene inrichting en het verdelen van de parkeerplaatsen worden in nader overleg met bewoners en ondernemers uitgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.