Raalte maakt extra woonruimte
voor mantelzorg eerder mogelijk

RAALTE – De gemeente Raalte verruimt de mogelijkheden om woningen mantelzorgklaar te maken. Steeds vaker kiezen mensen ervoor weer bij elkaar te gaan wonen om mantelzorg te kunnen verlenen aan een familielid of goede vriend. Daartoe moet dan wel een unit bij de woning worden neergezet, de woning worden verbouwd of een schuur woonklaar worden gemaakt. Eerder kon dat alleen als er sprake was van een acute zorgvraag. Het college heeft nu enkele richtlijnen vastgesteld die het mogelijk maken om twee jaar eerder daarop te anticiperen.

Het gaat daarbij om tijdelijke situaties. De woning moet na afloop van de zorgperiode weer in de originele staat worden hersteld. Landelijk is al geregeld dat extra woonruimte gerealiseerd kan worden om mantelzorg mogelijk te maken. Het moet dan wel gaan om zorgsituaties met een medische verklaring van bijvoorbeeld een huisarts. Wethouder Wout Wagenmans: ”In de gemeente Raalte krijgen we steeds vaker vragen van inwoners die al voorbereidingen willen treffen voordat de zorgsituatie nijpend wordt. Bijvoorbeeld bij een progressieve ziekte. Dat vind ik een goede zaak. In een acute zorgsituatie wil je je niet druk maken over vergunningen en verbouwingen.”
Bij de nieuwe richtlijnen staat de wijkverpleegkundige centraal. Hij/zij beoordeelt de persoonlijke situatie van een cliënt en geeft een advies aan het college van B&W. In die beoordeling draait het om twee vragen: Maakt de mantelzorger het mogelijk dat de verzorgde langer op een verantwoorde manier zelfstandig thuis kan wonen en is de kans groot dat de noodzaak tot mantelzorg binnen één à twee jaar ontstaat? Worden deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kan het college van B&W meewerken aan het realiseren van extra woonruimte, bijvoorbeeld door het verlenen van een vergunning voor het plaatsen van een tijdelijke woonunit. Het college weegt ook andere belangen mee, bijvoorbeeld die van buren als het gaat om een tijdelijke extra woonunit.
De beoordeling van de wijkverpleegkundige is maatwerk. Hij/zij kijkt naar de totale sociale situatie. Wie verleent er zorg? Zijn er anderen die ook zorg verlenen? Hoe staat het met de zelfredzaamheid en is eenzaamheid een onderwerp? Wethouder Wout Wagenmans: “Elke beoordeling staat op zich. Het gaat mij om situaties waar duidelijk is dat er een mantelzorgsituatie aan zit te komen. Daar wil ik ruimte bieden en in een behoefte voorzien. Het mag duidelijk zijn dat dit beleid niet gaat over vitale 70-jarigen die er nog jaarlijks met de camper op uitgaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.