Steely Fan brengt muziek Steely Dan tot leven

HEINO – Eind jaren 70 was de New Yorkse band Steely Dan zeker in de VS populairder dan de Beatles. Dit dankzij succesnummers als ‘Rikki Don’t Lose That Number’, ‘Do It Again’ en ‘Reelin’ In the Years’. Zaterdagavond 17 november vanaf negen uur is de bijzondere combinatie van jazz, rock-‘n-roll, funk, rhythm-and-blues, pop en alles wat daar tussenin zit te horen in de Nicolaaskerk in Heino tijdens het optreden van tributeband Steely Fan.

Het legendarische Steely Dan beleefde in de jaren zeventig zijn grootste faam. Zes albums werden uitgebracht met door jazz beïnvloede structuren en harmonieën, intelligente teksten en muzikaal vakmanschap. De formatie van de twee muzikale genieën Donald Fagen en Walter Becker was nog actief tot mei 2017. Met het overlijden van Becker in september 2017 is de hoop om de band ooit nog live te zien definitief vervlogen.
De tributeband Steely Fan biedt nu de kans om toch heel dicht bij de oude band te komen. Grote hits van de albums Aja, The Royal Scam en Gaucho komen voorbij, maar ook recenter werk van bijvoorbeeld ‘Two against nature’ is te horen.
Het was altijd de droom van bassist Jos Stam, fan van Steely Dan sinds zijn vijftiende, om een Nederlandse tributeband op te richten. Dat werd Steely Fan. “Je hebt uitstekende muzikanten nodig om deze muziek neer te zetten. Het heeft dan ook ruim een jaar gekost om twaalf bandleden bij elkaar te krijgen. Je hebt allerlei muziekstromingen, maar de muziek van Steely Dan staat op zichzelf. Met name de teksten van Steely Dan hebben enige cultstatus verworven. De soms wat cryptische bewoordingen worden door enthousiaste fans eindeloos geïnterpreteerd en sommigen menen er zelfs geheime boodschappen in te ontwaren. De raadselachtigheid waarvan Becker en Fagen zich bedienden in interviews wakkerde deze mysteries alleen maar verder aan. Het is niet voor niets dat er een Steely Dan Dictionary bestaat. Zelf zijn we alle twaalf ook grote liefhebbers en dat proberen we met een pittige show met beeldprojecties op de achtergrond en af en toe een anekdote over te brengen.”
De Nicolaaskerk is zaterdagavond 17 november vanaf 8 uur open. De band begint om negen uur. Entreekaarten kosten 17,50 in de voorverkoop (Smulbaai Heino en Annie Schulten Raalte) en ’s avonds aan de kerkdeur 22,50 euro. De organisatie is weer in handen van Stichting Live Music Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.