Brett: Muntje

Het was waterkoud in het Limburgse heuvelland. De nevelige zondagochtendzon legde het af tegen de stevige oostenwind. In het dal stroomde de Maas Nederland binnen. Wij, het gezin Brett met aanhang, zochten hogerop beschutting in buitengoed Slavante. De Maastrichtenaren zagen geen reden om de zondag niet te beginnen met een bol bier of een bel witte wijn. Wij zagen die reden wel, bestelden koffie met vlaai, en maakten ons op voor een rondleiding door het gangenstelsel ‘Zonneberg’, dat deel uitmaakt van het labyrint in de Sint Pietersberg.
De gids bleek een bijzonder aardige man die zijn werk met toewijding en, hoe hip, met passie en vanuit zijn hart deed. Hij hield van alle 20.000 onderaardse gangen. Het door boerenhanden gehakte en gezaagde mergeldoolhof herbergt vele verhalen die in de totale stilte en duisternis een indrukwekkende lading krijgen. Een toeristische tip!
Na een uur was er in de verte weer licht. In het ‘tweeduuster’ frommelde ik op gevoel een twee euro munt uit mijn portemonnee en drukte die bij de ijzeren toegangspoort in de hand van de gids. Hij tikte aan zijn pet en wenste me met een zachte g een prettige zondag toe.

Een dag later, terug in Salland waar de enige grot in Luttenberg staat om Maria te vereren, wilde ik een winkelwagentje uit de Albert Heino rij haken. Tevergeefs zocht ik naar mijn roestige AH muntje in mijn portemonnee. Verdomme, die gids. Sukkel!
Soms kan ik, hoe volledig onbedoeld ook, een ontzettende hufter zijn.

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.