Gewoon Carolien: Black Friday

Black Friday? Wat moeten we ermee?

De hele oud papier bak ligt vol met de folders van Black friday, de mailbox stroomde vol met Black Friday, naar de radio of tv kon ik niet luisteren of de woorden Black Friday kwamen naar voren en als ik kranten opensloeg, werd ik bedolven onder de Black Friday.
Maar Black Friday was in het dorp en de steden vlakbij op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en ook koopzondag. Dus Black Friday is meer dagen. Wat een vreemde situatie. Waar komt dat nu vandaan?

Elk jaar wordt op de vierde donderdag in november in de Verenigde Staten een soort Stöppelhaene gevierd. Op die dag danken ze God voor de oogst en alle andere goede zaken in het leven. Het is een familiefeest en eten speelt een belangrijke rol. We kennen de Thanksgiving-kalkoenen met stuffing, aardappelpuree, en de grote taarten als toetje. Mensen leggen grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Werknemers krijgen daarom naast een vrije donderdag ook een vrije vrijdag.

Op vrijdag gaan de mensen de calorieën verbranden met winkelen. Winkelen alvast voor kerstmis. In december hopen de ondernemers het meest te verdienen van het jaar. In de Verenigde Staten noemen ze dat ze uit de zwarte cijfers komen. Voor winkeliers is deze vrijdag dan ook de drukste dag van het jaar. En dat noemen we, net zoals de zwarte zaterdag als iedereen op vakantie gaat, zwarte vrijdag.

En ja, wij Nederlanders hebben Valentijnsdag en Halloween al uit de VS overgenomen. Dus Black Friday komt ook in Nederland. Ik gun alle hardwerkende ondernemers een drukke decembermaand met heel veel omzet en plezier. En om onze Sallandse middenstand te helpen uit de rode cijfers te komen, zodat we onze prachtige winkelcentra kunnen behouden, dan vind ik dat helemaal fijn. Sallandse winkeliers, let er dan extra op dat je niet net als Bristol Raalte de winterjassen buiten laten staan als je gesloten bent… Dan kom je echt op zwart zaad te zitten…

Echter bij alle internet bedrijven is het ook Black Friday, dus het is niet alleen ter behoud van de gezelligheid in onze dorpen. En veel mensen zeggen dat de prijzen eerst omhoog worden gedaan en er dan kortingen op worden gegeven. En dat het niet meer korting is dan anders, wat moeten we er dan mee? Ook hier weer de rare dubbelheid van het leven; zwart zaad, zwarte vrijdag, zwarte Piet. Op Zwarte vrijdag staat wel iedereen uren in de rij.
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.