zondagse gedachte leven tussen de bedrijven door

Terwijl ik fietste en in gedachten terugkeek op de ochtend viel het me te binnen dat ik best veel dingen ‘tussen de bedrijven door’ doe. Nog even dit en dat. Hier naartoe, daar zijn. En ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Mijn generatie houdt vele ballen in de lucht. En ik dacht bij mezelf: leven we ons leven tussen de bedrijven door?

Dat bedoel ik zo: dat we ons drukke leven leven met alles wat moet gedaan en ondertussen verlangen naar een leven met rust, balans. Een leven met tijd voor goede gesprekken, voor relaties, voor dat wat je wilt doen. Dat we dat laatste echt leven noemen en slechts tussen de bedrijven door doen.

Leef ik mijn leven tussen de bedrijven door? Ik vind het een verontrustende gedachte. Het zou niet zo moeten zijn, dat is voor mij wel duidelijk. En soms lijkt het niet anders te kunnen.

Het leven is soms knap ingewikkeld. Alles lijkt met elkaar samen te hangen. Het is niet meer simpel dit of dat. Er zijn keuzes te maken. Er is besef van tijd, die je maar één keer kunt uitgeven. Het is de verantwoordelijkheid die je voelt. Voor je eigen leven, je carrière, je gezin. De plek waar je leeft, de mensen om je heen. Kies je het een, dan lijkt dat ten koste te gaan van het ander. Of – zo hoor ik ook mensen zeggen: kies je het een, dan mis je het ander. Vijf ballen in de lucht, dat kost energie, en lukt uiteindelijk niet. Is dat dan wat je wilt?

In de herfst, wanneer de blaadjes vallen en de vergankelijkheid duidelijk om je heen is, komt bij mij ook altijd de gedachte aan de eindigheid van het leven, mijn leven. Die eindigheid maakt het leven zo ontzettend kostbaar. Het vraagt om bezinning. De dingen die ik belangrijk vind, probeer ik op te pakken en andere wat minder aandacht te geven.

Ik mijn leven heb gekregen (en ik geloof: van God) als een kostbaar geschenk. Daarmee is mijn leven is veel te kostbaar om tussen de bedrijven door te leven. Echt leven vraagt om investeren en keuzes, want niet alles kan en niet alles hoeft! Wat past bij mij en wat kan ik bijdragen in deze wereld? En jij, waar ga jij in investeren?

Karolien Zwerver
Predikant te Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.