wijhe in transitie draait film in langhuus

De initiatiefgroep zal ook aanwezig zijn de om zich voor te stellen aan de overige deelnemers. Met hen willen zij naar aanleiding van de film bespreken welke van de daarin getoonde voorbeelden van aansprekende projecten ook in Wijhe en omgeving zouden kunnen aanslaan. Uiteindelijk doel is te komen tot een energie- en klimaatneutraal dorp, dat onder meer qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Wijhe in Transitie wil ook toewerken naar een duurzame, sterk lokaal gerichte economie, en stimuleren dat Wijhenaren nog meer dan nu in allerlei plaatselijke initiatieven met elkaar samenwerken.

Stevige voorzet
Een stevige voorzet voor het nadenken over aansprekende onderwerpen om mee aan de slag te gaan, is al gemaakt op de startbijeenkomst van Wijhe in Transitie op 25 september. Toen noteerden de deelnemers zo’n 40 ideeën en wensen voor het verduurzamen van de Wijhese samenleving. Wie zich abonneert op de nieuwsbrief van WIjhe in Transitie, krijgt een link naar het bestand waar al die ideeën zijn verzameld.
Over de filmavond van 23 oktober zegt mede-organisator Jolanda Stots: “Het is afhankelijk van de interesse van de deelnemers waar we het naar aanleiding van de film over gaan hebben”. In de film worden projecten getoond op uiteenlopende terreinen, zoals voedsel- en duurzame energievoorziening, de introductie van een lokale munteenheid en bevorderen van meer lokaal gericht ondernemerschap, en ook het versterken van sociale verbanden. “Over enige tijd gaan we ook bijeenkomsten organiseren over specifieke thema’s om met daarin geïnteresseerden zaken uit te werken richting concrete projecten. Maar dan moet je wel eerst weten wat er leeft.”

Omschakelen
Transitie-initiatieven als Wijhe in Transitie hebben als doel om je eigen dorp en omstreken om te laten schakelen naar een samenleving die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Het Transitie-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit, optimisme en ervaringen van gewone mensen. Vandaar de wens van Wijhe in Transitie om te investeren in ‘de kracht van de lokale gemeenschap’.
Transitie-groepen elders in het land hebben laten zien zeer actief en succesvol te zijn bij het (helpen) starten van buurtmoestuinen en stadslandbouwprojecten, het stichten van lokale duurzame energie-coöperaties, het van de grond krijgen van Repair Café’s, het opzetten van buurthulp-initiatieven, het versterken van de lokale economie en nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.