Home / archiefcentraal / tiende editie cursus leer mij salland kennen gevierd met speciale middag in hoftheater

tiende editie cursus leer mij salland kennen gevierd met speciale middag in hoftheater

Mireille Groot Koerkamp, Jaap Starkenburg en Jet Nieboer beginnen te lachen. Zij werken al jaren mee aan de organisatie van de cursus ‘Leer mij Salland kennen’ en weten dus inmiddels het een en ander over de, vaak bescheiden, Sallandse volksaard. De tiende editie van de cursus is net achter de rug. Om dat te vieren, vindt er op zondag 14 oktober een eenmalige feestelijke middag over Salland plaats in het HOFtheater. Die staat in het teken van de identiteit en toekomst van Salland.

Het idee voor de cursus ontstond zo rond 2007/2008 tijdens een inspiratiemiddag in De Leeren Lampe. “Daar raakte ik aan de praat met Wim Odé van de toenmalige Stichting Recreatie Deventer Buiten”, vertelt Jaap, directeur van Stichting IJssellandschap. “Wim had ideetjes ontwikkeld om nieuwkomers in Salland mee te nemen in de gebruiken van hier. Op basis daarvan zijn we begonnen om een cursus samen te stellen. Zes avonden op zes verschillende locaties met telkens verschillende thema’s. Denk aan cultuur, economie, religie, taal en de kracht van de dorpen.”

Altijd vol
De cursus werd eerst nog voorgefinancierd door Stichting Recreatie Deventer Buiten. Daarnaast werd het initiatief ook gesteund door de Provincie en kregen de initiatiefnemers een kleine startsubsidie van 500 euro van Leader. “Maar inmiddels bedruipen we onszelf”, vertelt Jaap. “De cursisten betalen 150 euro per persoon. En de cursus heeft altijd vol gezeten. Telkens 35 mensen. Nieuwe inwoners, maar ook geboren en getogen Sallanders.”

De cursus valt inmiddels onder de vlag van IJssellandschap. Mireille (Leader) en Jet (IJssellandschap) maken nu ook al weer jaren deel uit van het team dat de cursus organiseert. De reacties zijn vrijwel altijd positief. Jaap: “Wat dat betreft kunnen we de vlag uithangen. We horen vrijwel alleen maar lovende geluiden. Voor minder dan een acht doen we het niet.” Mireille: “Maar ik kan me wel een cursusbijeenkomst over het dialect herinneren. Sommigen vonden het interessant, anderen verstonden er niks van!”

Adel
Zelf hebben de organisatoren ook veel geleerd en nieuwe indrukken over hun woongebied opgedaan. Mireille: “Ik denk vaak terug aan het verhaal van Eef van Limburg Stirum, een telg van de adellijke familie die op Spijkerbosch bij Olst woont. Tien kilometer van mijn ouders vandaan en een totaal andere wereld. Van mijn ouders hoorde ik verhalen over armoede. Over hoe in de jaren 50, als boeren een koe hadden geslacht, de biefstukken naar de pastoor en het schoolhoofd gingen en de boerengezinnen het met de mindere stukken vlees moesten doen.

Tijdens het verhaal van Limburg Stirum ging het over hoe zijn moeder contact had met het hoofd van de huishouding, dat dan namens haar de rest van het huishoudelijke personeel aanstuurde. Ik kende de verhalen over de grote gezinnen. Dat was daar ook heel anders. Van Limburg Stirum vertelde er heel leuk en vol humor over. In zijn jeugd zat het huis vol met personeel, nu moet hij bijna alles zelf doen… En ik vond de presentatie van Bart Vermeulen over archeologie ook interessant. Over donkere vlekjes in het zand, op basis waarvan ze kunnen concluderen dat er vroeger een boerderij heeft gestaan. Hij vertelde ook over de bouwstijl van de oude boerderijen. Eigenlijk is er qua gebinten en bouw helemaal niet zoveel veranderd. De verhoudingen zijn grotendeels hetzelfde gebleven!”

Achterland
Jaap: “Salland heeft een enorme stille kracht. Die zie je met name in de kleinere dorpen. Als er iets moet gebeuren, dan is het ook zo gebeurd. En dan staat niemand met de borst vooruit!” Jet: “Terwijl we voor het westen echt het achterland zijn. Ik stond eerder vandaag in een winkel in Amsterdam. Daar vertelde iemand dat ze die week in Groningen was geweest. Een ander reageerde met de woorden dat dat toch wel erg toevallig was, omdat zij net uit Emmen kwam. Emmen en Groningen op een grote hoop, omdat het geen Amsterdam is. Huh? Ik ben in Salland geboren, maar voelde me eerder geen Sallander. Door alle interessante verhalen die ik tijdens de cursus heb gehoord, ben ik me dat steeds meer gaan voelen. Ik ben er nu trots op.”

Introductiemiddag
Gaat het in de cursus met name over het verleden en heden, tijdens de ‘Leer een ander Salland kennen’-middag in het HOFtheater is de focus juist gericht op de toekomst en identiteit van Salland. Drie nieuwe Sallanders vertellen over hun ervaringen. Hoe kijken zij aan tegen Salland en wat vinden zij typisch Sallands? Er is aandacht voor het jongerenklooster van Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Daarnaast zijn er nieuwsflitsen uit Salland met onder andere Verslingerd aan Salland en Doorpakken Salland.

Burgemeesters Ton Strien (Olst-Wijhe) en Martijn Dadema (Raalte) geven samen hun visie op de toekomst van Salland aan de hand van prikkelende stellingen. Rick Huis in ’t Veld, boer, ontwerper en winnaar van Brood en Spelen, komt aan het woord over het Sallandse landschap en de landbouw van morgen. En de landelijk bekende schrijver/columnist ‘Eus Akyol’ (uit Deventer) vertelt over de zin en onzin van identiteit. Natuurlijk is er Sallandse muziek, van Muppet Stuff, en wordt er gezorgd voor een Sallands drankje en hapje én natuurlijk de Sallandse gezelligheid. Iedereen is welkom, nieuwe Sallanders, maar ook inwoners die hier zijn geboren en getogen.

De zaal gaat open om 13.00 uur. Het programma begint om 13.30 uur. De middag wordt vanaf 17.00 uur afgesloten met een nazit. Kaarten (à 15 euro) bestellen is mogelijk via www.hoftheater.nl.

Lees ook

‘Een echt dorpshart waar iedereen zich thuis voelt’

Jelle Vloedgraven vanaf 1 april uitbater van Het Wapen van Wesepe; ‘Ik ben niet vies …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.