stoppelcross wil vooral fun zijn

Bram wil niet zo ver gaan om de Stoppelcross een mini-Zwarte Cross te noemen, maar toch hebben de beide evenementen qua insteek het een en ander gemeen: hoe dan ook een gezamenlijke belangstelling voor gemotoriseerd vermaak en muziek. En het is in die context ook niet vreemd dat de Stoppelcross, naast autocoureurs en motorcrossers, ook een speciale klasse biedt voor chauffeurs van bijzondere voertuigen. “Vorig jaar hadden we een lijnbus, een omgebouwde kever en zelf hadden we vier Ford Ka’s aan elkaar gemaakt. Het gaat dan niet om de snelheid, maar om het plezier!”

De Stoppelcross beleeft dit jaar zijn achtste editie. Het evenement vloeit voort uit de gemeenschappelijke passie van een stel vrienden uit het gebied tussen Raalte, Wijhe en Broekland: cross. “Het begon met een onderlinge wedstrijd, maar er gingen steeds meer anderen meedoen. En zo is de Stoppelcross ontstaan. Van de eerste lichting zijn er al weer wat weg, en daarvoor in de plaats zijn weer nieuwe organisatoren erbij gekomen! We zijn nu met een mannetje of twaalf. Wat leeftijd betreft variërend van begin twintig tot eind dertig, begin veertig.”
De mannen leggen telkens zelf een crossbaan aan. “Dat is een bouwland, waar bijna altijd maïs staat. Voor de vergunning en de verzekering moet je aan hoge eisen voldoen. Met een ploeg maken we een kleine greppel om de baan. Met een kraan leggen we een wal aan op de plekken waar het publiek staat.”

Gratis entree
De Stoppelcross trekt, bij goed weer, doorgaans zo’n duizend mensen. Groei hoeft niet per se. “Maar dan wel met de gedachte erachter dat we ons best doen om er zo’n mooi en goed mogelijk evenement van te maken. Zo laten we dit jaar ook een goede commentator komen: de Stem zonder Rem, zo noemt hij zich. Maar de entree blijft gratis. Ja, daarmee nemen we een risico, dat weet ik, maar wij zien het zo: liever dat een paar fietsers die langs komen, even een kijkje nemen en een paar biertjes drinken, dan dat ze er, omdat ze entree moeten betalen, langs fietsen en volgend jaar ook niet terug komen. Een entree schrikt alleen maar af!”
De autoklasse zit met 55 deelnemers al redelijk vol. In de motorklasse is er nog wel voldoende plek. Het startschot staat gepland om 12.00 uur en de laatste klasse start rond 15.50 uur. Na afloop is er muziek in de tent met de band Kneiters (boerenrock) en een DJ. De prijsuitreiking staat gepland om 18.00 uur. Er zijn diverse versnaperingen verkrijgbaar in de tent. Tevens is er een snackwagen aanwezig op het terrein en ook is er een springkussen voor de kinderen. Zie verder staging2.stoppelcross.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.