opinie gehandicapten adviesraad

“De bureaucratie is een parttime baan voor mij,” zegt Patty Bloeme uit Mariënheem op de inspiratiemeeting van Raalte Natuurlijk. Ze is een flink deel van haar tijd kwijt aan regelgeving rondom haar handicap. En ze moet het meeste zelf uitzoeken. Steun van de veroorzakers van die regels is er niet of nauwelijks.

Raalte Natuurlijk verdiepte zich zaterdag in het leven van de gehandicapte, in het leven van ‘degene die minder goed uit de voeten kan’. Betty Stam uit Heeten is zelfstandig adviseur ter versterking van mensen met een beperking en verzorgde een inleiding. Patty Bloeme was aanwezig vanuit de landelijke actiegroep ‘Wij staan op’, Sanne Dasselaar, Maaike Baarslag en Ria Blokvoort vertegenwoordigden de Gehandicapten Adviesraad Raalte.

Het is best schrikken als je de gehandicapten over hun ervaringen hoort. Te steile afritten van stoep naar straat, openbare bankjes zonder leuning, klinkers op de Grote Markt waardoor zij er niet kunnen komen, zelfs verkeersdrempels waar ze op vast komen te zitten. Adviezen die de adviesraad geeft maar waar tot grote frustratie soms niets mee wordt gedaan.

Maar ook keukentafelgesprekken met ambtenaren die niet luisteren naar de vraag maar alleen maar regelgeving aan het afvinken zijn, wandelgebied Raalter Bos waar je zelfs met een kinderwagen moeilijk terecht kunt, fietsen en reclameborden in de winkelstraat die in de weg staan, trein en bus die met de mond belijden dat ze toegankelijk zijn, maar in de praktijk vaak niet, ellenlange discussies over de aanschaf van een vaatwasser omdat je dat zelf niet met de hand kunt, onderhoudscontracten van je speciale voertuig… En dan nog maar niet te spreken over hobbels bij het verkrijgen van een hypotheek of een ondernemerskrediet. Dan lees je dat een gemeente opnieuw contracten afsluit met een bedrijf voor hulpmiddelen dat als slechtste uit de bus kwam.

Niet echt om vrolijk van te worden dus.

Terwijl het best heel anders kan, praat Betty Stam uit ervaring. “Heel simpel, vraag de gehandicapte wie ben je en wat heb je nodig! Daarmee kom je achter de echte hulpvraag, creëer je zelfredzaamheid, kan de gehandicapte langer thuis blijven wonen. Je moet eigenlijk letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen. Samen dingen doen is beter dan dat de een iets voor de ander doet! Praat over toekomstplannen in plaats van over zorgplannen.”

Dat scheelt meteen veel bureaucratie en met zorg op maat ben je meteen van hulpmiddelen af waar niet om gevraagd is of die helemaal niet geschikt zijn, blijkt uit de verhalen van Patty, Sanne, Maaike en Ria.

Raalte Natuurlijk wil zich daar hard voor gaan maken, samen met de Gehandicaptenraad, maar eigenlijk ook samen met de Verenigde Naties. Ook Nederland – zei het als laatste land – heeft ook het VN-Verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een handicap ondertekend en daar willen we werk van maken.

Volgens Raalte Natuurlijk is er meer voor nodig dan dat ambtenaren eens per jaar met een rolstoel of geblinddoekt door het centrum van Raalte gaan om te ervaren hoe lastig het is gehandicapt te zijn. “Daarmee komen ze niet in de buurt van hoe ons leven is”, zegt de Gehandicaptenraad, waarvan de leden overigens ook zeggen dat ze zich tegenover de gemeente, als hulpvrager, liever niet altijd al te kritisch uitlaten, “want uiteindelijk zijn we wel van hen afhankelijk.” Met als gevolg dat “het poppetje dat het hardst schreeuwt meestal wint…”

Raalte Natuurlijk bepleit daarom bij de gemeente Raalte een professioneel secretariaat op te zetten voor de Gehandicapten Advies Raad, omdat we het vreemd vinden dat deze adviesraad puur op basis van vrijwilligheid werkt. Op veel andere vlakken betaalt de gemeente smakken met geld voor professioneel advies. De gehandicapten moeten het doen met vrijwilligers. Raalte Natuurlijk nodigt wethouder Gerria Toeter uit om hier over verder te praten.

Raalte Natuurlijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.