opinie energietransitie lokaal

Er zullen veel definities zijn, maar in mijn ogen is het de combinatie van minder naar helemaal geen ‘fossiele’ brandstoffen, de tegenovergestelde beweging in alternatieve en schone energiesoorten, en een forse vermindering van het gebruik. Al zal lang niet iedereen het met het laatste eens zijn; zonne- en waterkracht zijn immers vrijwel oneindig aanwezig?

Naar mijn mening moeten we dit probleem in ieder geval Europees, maar liever nog wereldwijd gezamenlijk aanpakken, waarbij we dan ook optimaal van elkaars kennis en mogelijkheden kunnen profiteren. Nederland mag best een beetje vooroplopen, zeker wanneer het betaalbaar is, maar met afstand het braafste jongetje van de- wel heel erg volle- klas lijkt me niet nuttig.

Neemt niet weg dat in Nederland een toenemend aantal gemeenten zich ten doel heeft gesteld om in – zeg – 2050 geheel energieneutraal te zijn. Daarmee wordt dan bedoeld dat wat er in die gemeente ‘verteerd’ wordt aan energie ook in diezelfde gemeente moet worden opgewekt/geproduceerd, vanzelfsprekend met hernieuwbare en schone middelen.

Ook Raalte heeft zo’n mooie doelstelling geformuleerd, hoewel er nu al geluiden zijn dat die doelstelling wel erg ambitieus is. Ook enkele buurtdorpen willen graag zelf(standig) die doelstelling halen, liefst nog eerder dan 2050. Dat halen we niet- dat is wel duidelijk- met alleen maar een flink aantal als een lappendeken over de gemeente uitgespreide zonnepanelenvelden. Nog los van de vraag of één heel groot veld niet veel efficiënter is, zowel qua kosten als qua rendement. Er is nog geen oplossing voor het opslagprobleem, ook al lijken een aantal experimentele batterijen veelbelovend.

We zullen voorlopig niet zonder alternatieven kunnen, zoals mestvergisters (met ook weer tegenstanders, want die vinden dat er eigenlijk helemaal geen mestoverschot- meer moet zijn) en jawel, hoge windmolens.

Dat is, zo las ik deze week weer tegen het zere been van een aantal milieuclubs en partijen, die vrezen voor horizonvervuiling, zwermen dode trekvogels, en geluidsoverlast en slagschaduw. Tjonge, jonge. Landschappelijk inpasbaar, dat moet het zijn. Nou, geachte dames en heren, wat vindt u van de stelling dat hoge windmolens overal landschappelijk inpasbaar zijn, doodeenvoudig omdat ons landschap in de afgelopen jaren al helemaal op de schop is gegooid, met alle bebouwing op het platteland, hoogspanningsmasten hier en daar, zendmasten en ga zo maar door. En terug naar de middeleeuwen wil ook bijna niemand, zelfs Wakker Dier niet. Toch, de eerste politieke reacties zijn niet helemaal negatief, behalve van LA, maar ja die fractievoorzitter is toch al allergisch voor alles hoger dan 8 meter (dat is ironie, hoor).

Je hoort nog niet zoveel over waterstof als dé brandstof voor de toekomst. Oneindig beschikbaar, geen afval-of uitstoot, en ook bruikbaar in ons gasleidingnet. Toegegeven de productie vergt wel wat – schone- energie, maar het rendement is er dan ook naar. En we hoeven ons uiterst dure gasleidingnet niet ineens af te schrijven. De risico’s? Wanneer je het probleem kent, ken je de oplossing ook al, zei een beroemd natuurkundige ooit.

Ik begon mijn stuk met het benoemen van een aantal alternatieven voor de fossiele brandstoffen. Naar mijn mening hoort waterstof om een aantal redenen daar ook bij. Er lopen een aantal kleinschalige experimenten met waterstof. Het zou niet gek zijn wanneer er ergens in Raalte ook een wijk zou zijn of komen waar met waterstof geëxperimenteerd kan worden. Mogelijkheden genoeg, nieuw te bouwen (maar dat moet allemaal gasloos) of bestaand en aan renovatie toe.

Uitdagende tijden, ook wat dit onderwerp betreft.

Dick Mars
Heeten, 21 oktober 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.