natuurbericht das gemeen

Grote 3-assige silagewagens halen de laatste mais van het land. Deze nieuwste ruimtewonders zijn ontworpen voor het zware werk. Klaar voor het lange transport naar de veeboer en echt waar, 56 m3 mais zijn binnen één minuut weer gelost. De laatste boerenzwaluwen foerageren over het kale maisland. Daar achter deze boerderij ga ik het spoor over en ben ik in het beekdal van het Oude Diep gebied met in de verte een 40 meter hoge berg Wijsters afval.

Eerst maar langs de Boerenveensche Plassen. De vennetjes staan nog bijna droog. Kieviten lopen over de bodem en watervogels proberen er te zwemmen. Twee watersnippen en twee aalscholvers vliegen op en daar vluchten een vijftigtal wilde eenden. Mooi te zien die groene vleugelstrepen.

En dan even het doodlopende wegje op. Daar zie ik dassensporen op de pas gemaaide droge slootbodem. En in het kruidenrijke weiland valt het door dassen platgelopen pad direct op. Het gaat richting het bosje dat niet groter is dan een voetbalveld. Het buizerdnest is van buitenaf al te zien en kan nog jaren mee. Poeh kijk nou eens, de dassen zijn wel erg actief geweest. Overal in het bos is vers zand naar boven gewerkt. Maar ja, wat is dat nou? Een viertal grote ingangen is geblokkeerd door polsdikke takken. Sabotage! Hier word volgens de Wet natuurbescherming geprobeerd bewust schade toe te brengen aan de voortplantingsplaats of rustplaats van een in een wild levend beschermd zoogdier. Das gemeen. Zijn deze mooie beesten al niet genoeg getroffen door de droge periode. De bodem was hard en droog en daardoor zaten regenwormen ook erg diep. Juist op het moment dat de jonge dieren overgingen van moedermelk naar vast voer (regenwormen) was er geen voedsel voorhanden. Verscheidene jongen hebben het niet gehaald. En nu word deze dassenfamilie opnieuw tegengewerkt. Het is toch niet te geloven…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.