luttenberg ter ere van 700 jarig bestaan terug naar 1318

De bezoekers ontmoeten een bont gezelschap: edelen te paard, boeren met karren en kruiwagens, bedelaars, marskramers, een kruidenvrouwtje, stropers en struikrovers. Daarnaast is de pest uitgebroken en ligt de ziekenboeg vol. Soldaten trekken door het dorp en houden iedereen aan die ze verdacht vinden. De edelen gaan naar de kerk, om in de mis met zang en hoorngeschal hun jachtpaarden en honden te laten zegenen. Bij het uitgaan van de kerk schenken ze aalmoezen aan armen en behoeftigen.

Daarna worden de paarden opgezadeld en vertrekken ze voor hun drijfjacht over de Luttenbergse velden. In het Pastoorsbos is een herberg van twijfelachtig allooi. Op het kerkplein houdt de schout een oogje in het zeil, de beul en zijn knechten hebben dieven en klaplopers betrapt: dat gaat ernstige gevolgen hebben… Of worden er aflaten gekocht?

“We hadden het Dickens Festijn in Deventer in het achterhoofd”, vertelt Jenneke van Doesburg namens Stichting Luttenberg 700. “Dat is het sfeertje wat we zoeken, maar dan Middeleeuws.” Maar toch pakten de Luttenbergers het wel iets anders aan. Geen afgesloten gebied, waarin de bezoekers kunnen rondwandelen tussen de acteurs en figuranten, maar een wandelroute, die begint bij de Boerschop.

Vandaaruit lopen de deelnemers richting de berg en het Pastoorsbos. Ze komen uit op de Kerkweide waar de re-enactmentgroep Frisia Fantasia de middeleeuwen tot leven brengt met een heus kampement. “Ze komen met zes tenten”, vertelt Jenneke. “En ze laten het dagelijkse leven in de middeleeuwen zien. Vrouwen die weven, pottenbakkers, noem het allemaal maar op!”

Bont gezelschap
Het Middeleeuws Festijn is één van de vele activiteiten, waarmee Luttenberg dit jaar het 700-jarig bestaan viert. Eerder vonden er onder andere al een grote dorpsrevue, een uitgebreide 5 mei-viering, een zeskamp, een dorpsreünie en een kunstroute plaats. Voor het Middeleeuws Festijn werd een werkgroep in het leven geroepen die naast Jenneke bestaat uit Martine Scholten, Anja Harink, Berd Koggel, Wim Schotman, Bernadet Logtenberg, Henk Holtmaat en Veronie Rensen.

Zij namen een beste klus op zich. Vorig jaar plaatsten ze al een oproep om allerhande stoffen in te leveren. “Er kwamen dozen vol binnen”, vertelt Jenneke. Daarmee ging een naaiploeg aan het werk. Er moesten immers circa driehonderd kostuums gemaakt worden. “Het zijn prachtige creaties geworden.”

Het grootste deel van de figuranten en spelers komt uit Luttenberg. Er zijn verschillende groepjes samengesteld die allemaal een eigen toneelstukje opvoeren. Van de beul die een veroordeelde onder handen neemt tot een bisschop die de belastingen komt innen. “Sommigen hebben het, maar enkele arme boeren niet. Dan weet je het wel: ‘Heb medelijden, edele heer!’ Maar dat medelijden is er niet. Overal in Luttenberg zijn repetities geweest. De soldaten hebben onder Berds leiding leren marcheren!”

Mooi en droog
27 oktober 1318 is exact de datum dat ‘Luttenbergh’ voor het eerst werd opgetekend in een ambtelijk document. Jenneke weet dat de plaats in de agenda, middenin de herfst, enkele risico’s met zich meebrengt. “Maar Henk heeft de stukken opgevraagd en het blijkt dat het de laatste tien jaar op die dag altijd mooi en droog weer is geweest. Daar hopen we dan maar op. Weer of geen weer, het gaat door!”

Het Middeleeuws Festijn duurt van 10.00 tot 18.00 uur. De entree bedraagt 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar half geld) contant af te rekenen, (pinnen niet mogelijk). Kinderen die als Middeleeuwers verkleed komen, mogen bovendien gratis naar binnen.  Tickets aan de kassa of via staging2.hoftheater.nl. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar. Uiteraard wel met een middeleeuws sfeertje: afrekenen met dukaten. Voor meer info zie: staging2.parelvansalland en Facebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.