Home / archiefcentraal / lauk vernieuwing

lauk vernieuwing

Dus mogen de inwoners van Heeten zelf bepalen waar een deel van de gemeentelijke uitgaven voor het dorp aan uitgegeven wordt. En de inwoners van Heino mogen meebepalen waar nieuwbouwwoningen komen. En bouwvergunningen worden pas bij de oplevering gecontroleerd. Dat laatste plan was net op tijd. Een onderzoek naar de ingestorte Eindhovense parkeergarage maakte pijnlijk duidelijk dat in de bouwwereld velen meer letten op niet-aansprakelijk zijn dan op veiligheid.  

Toch zijn het boeiende experimenten waarmee de betrokkenheid met eigen dorp en leefomgeving wordt vergroot en de ergernis over steeds meer regeltjes verkleind. Dat is toe te juichen, maar er is ook een andere kant. Alles loopt lekker als iedereen het eens is over zaken waaraan geld uitgegeven wordt (en er genoeg geld is) of de plek waar nieuwe woningen worden gebouwd.

Maar ook Sallanders zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Simpel gezegd, is het planten van nieuwe bomen in straat A belangrijker dan het aanleggen van een nieuw fietspad in straat B? Want er is meestal maar geld voor óf bomen óf fietspad. En als je nu een mooi uitzicht hebt, maar anderen in het dorp willen precies voor jouw huis nieuwe woningen bouwen, wat dan?

Het is heel voorspelbaar dat komende tijd allerlei mensen laten weten dat ze het met de gemaakte keuzes helemaal niet eens zijn. Dat gebeurt nu ook met beslissingen van de gemeenteraad. Daarvan kun je tenminste zeggen dat we met z’n allen die raadsleden voor vier jaar gekozen hebben. Om ze daarna in het stemhokje op hun uiteraard volledig verkeerde beslissingen af te rekenen.

In Heeten deden honderden mensen mee met ‘Heeten begroot’, maar het ponydorp heeft natuurlijk meer inwoners. In Heino hebben ruim driehonderd inwoners 323 plekken aangewezen voor woningbouw, daarvan zijn er vier overgebleven, maar er wonen echt veel meer mensen in het dorp van de Sökkestoppers.

Zowel in Heeten als in Heino zijn veiligheidssystemen ingebouwd zodat niet de mensen met de grootste mond hun zin krijgen, maar het blijft een risico. Bovendien, hoe gaat dat op langere termijn? Het is veel makkelijker om grote groepen bewoners enthousiast te maken dan te houden. In de politiek is het een kwestie van compromissen sluiten, maar burgers vinden dat meestal niks en gaan na de eerste teleurstelling liever wat leukers doen.

Lees ook

Bloembollen poten in Olst

OLST – Eetbaar Olst-Wijhe gaat op zaterdag 30 oktober duizend biologische bloembollen poten op het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.