lauk piet

Toen dit voorjaar Hilversum een oproep deed aan de aarzelende gemeenten om de nationale Sinterklaasintocht te organiseren, heb ik op Facebook gezet dat Raalte wel wilde. Niet echt praktisch, hoe krijg je die pakjesboot in het Overijssels Kanaal onder de lage bruggen door, maar wel leuk. En dan zijn we van het gezeur af omdat in Salland Piet gewoon zwart is, zo schreef ik erbij. Ik kreeg alleen maar positieve reacties. Slechts één plaatsgenoot reageerde natuurlijk zuur. Die kreeg last van zijn onderbuik na het lezen van die positieve reacties. Waarna ik hem liet weten dat je daar bij de huisarts pilletjes voor kan krijgen.

Dit jaar zal de discussie doorgaan tot dat de Goedheiligman naar Spanje vertrokken is. Het is boeiend om te zien dat zoveel mensen zich fanatiek inzetten voor het behoud van Zwarte Piet. Voor hen voelt dit als een aantasting van een echte Nederlandse traditie. Iets soortgelijks gebeurt nu de oostelijke paasvuren ter discussie staan wegens luchtvervuiling.

Kinderen zelf hoor je nooit. Het zal hen worst wezen of de Sint een baard van een halve of een hele meter heeft en hoe zwart of bruin Piet is. Ooit werd ik zelf op de lagere school flink aangepakt door twee Pieten. Jaren later hoorde ik dat het twee oudere neven waren die hun kleine neefje natuurlijk flink aanpakten. Of ze zwart waren weet ik niet eens meer, wel dat ik Piet niet aardig vond.

Persoonlijk geloof ik dat het bij ‘echt Nederlands’ over andere, veel belangrijkere zaken moet gaan. Over het feit dat we praten als we het niet met elkaar eens zijn. Zonder andersdenkenden uit te moorden bijvoorbeeld, een populaire traditie vroeger (en nu nog steeds) in veel landen.

De discussie over de kleur van Piet valt voor mij in de categorie hoe je balkenbrij moet eten. Ik heb als polderzoon geleerd dat je er rinse appelstroop op doet. Dat is in Salland anders, al zijn er streekgenoten die er appelmoes op smeren. Van mij mag het. Bovendien, roetveegpieten hebben sowieso een goede kant. Ze helpen mij altijd herinneren dat ik hoog nodig de schoorsteenveger moet bellen voordat de houtkachel aan gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.