landelijke themadag innovaties in boerhaar

 

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van beheer en onderhoud van sloten.
Bijvoorbeeld hoe we omgaan het maaisel uit de sloot. Dit wordt vaak als afval gezien, maar blijkt ook een waardevolle grondstof te zijn om het humusgehalte in de bodem te verhogen. Ook kan het gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld bureaubladen. Vragen die hier bij spelen zijn wat wettelijk gezien mag en hoe ver je met maaisel mag rijden. Andere onderwerpen die naar voren komen: kan het waterschap de sloot opmeten, terwijl de sloot onderhouden wordt. Dit scheelt weer een aparte meetploeg. En wat kunnen we tegenwoordig met drones en satellietbeelden. Kunnen we hiermee een sneller en vollediger beeld krijgen van hoe de sloten erbij liggen.

Machines
Ook de ontwikkeling van de machines is in volle gang.
Langs de Soestwetering in Boerhaar bij Wijhe staan op 4 oktober ‘s middags de nieuwste machines opgesteld. Zo is er een “waste shark”: een op afstand bestuurbare boot, waarmee dobberende zwerfvuil opgeruimd wordt. En vaart er een boot, die de waterplanten maait en gelijk verzamelt. Ook werpen we de sonarbal uit, die snel in beeld brengt of de sloot nog aan de vereiste afmetingen voldoet.

Inmiddels hebben zich al een kleine 100 deelnemers aangemeld, vanuit alle hoeken van Nederland en zelfs uit België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.