henk schreij over gevolgen vd opwarming

Steden zijn een warmteval

Het verkeer, in de stad langzaam rijdend of in een file, geeft met hun verbrandingsmotor veel warmte af. De daken en wegen, meestal zwart, absorberen de zonnestralen, en al dat beton houdt de warmte vast waardoor het niet genoeg afkoelt in de nacht om goed te kunnen slapen. Een airconditioner is nu al standaard in de winkels en kantoren, maar steeds meer mensen schaffen zo’n ding aan voor hun woning, om maar te kunnen slapen. Die pompen de warmte naar buiten en gebruiken veel elektra wat ook weer warmte oplevert. De verwachting is dat het elektriciteitsverbruik in de wereld hierdoor omhoog vliegt: denk aan al die grote steden in India, Centraal Amerika, Indonesië, waar nu nog weinigen airconditioning hebben.

Er zijn best alternatieven mogelijk in de stad. New York heeft bijvoorbeeld de regel dat platte daken wit moeten zijn, wat 95% van de warmte reflecteert. Isoleren wordt daar gratis uitgevoerd, je betaalt alleen de materialen. Zorgen voor begroeiing is nog beter, iets wat iedereen die in de hitte onder een boom heeft gezeten wel weet. Dat komt niet alleen door de schaduw, maar vooral ook doordat uit de blaadjes water verdampt waardoor de lucht afkoelt. Stadsparken helpen daarom zo goed, maar ook een groen speelplein bij de scholen i.p.v. een betegelde vlakte.

 

Wat kunnen we hier doen

Bijna alle aandacht gaat nu uit naar het warm houden van de woning in de winter, terwijl het koel houden van een huis in de zomer in de toekomst net zo belangrijk wordt. Isoleren is altijd goed – zowel in de winter als in de zomer – maar het is van belang hoe dat gebeurt. Vooral hier, buiten de grote steden, waar de nachten nog koel zijn.

Isolatie moet zoveel mogelijk “aan de buitenkant” gebeuren, zodat de massa van de muren binnen de zonnewarmte overdag opneemt en zo tempert. Door dan te ventileren in de nacht is de koelte van de nacht weer op te slaan voor de volgende dag. De muren aan de buitenkant isoleren is wat ze in andere landen (m.n. Duitsland) doen, ze spuiten er daarna spachtel op voor het uiterlijk. Het glas op het zuiden is voorzien van buiten-jaloezieën of onder een overstek zodat de zon in de zomer niet binnenvalt.

De Nederlandse manier van isoleren in de spouwmuur is een halve oplossing omdat de helft van de massa buiten zit. Veel massa in huis is gunstig, dus dikke betonvloeren en geen houten vloeren. Veel tegels in de tuin zorgt voor hete nachten, terwijl veel groen in de tuin aangenaam is, zeker als het bomen met schaduw zijn. Kies wel een laagblijvende boomsoort zodat zonnepanelen – je eigen of die van de buren – niet in de schaduw komen. Zonnepanelen zijn ook goed, niet alleen omdat ze ca, 10 procent van het zonlicht gebruiken om in stroom om te zetten. Maar ook omdat ze boven het dak liggen, dat zo ventilatie krijgt i.p.v. dat de zon er rechtstreeks op brandt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.