heeten begroot draait proef

Door: Gerlant Zielman

Een grote groep inwoners, van jong tot oud ging zaterdagmiddag met elkaar in gesprek in het Trefpunt in Heeten. Ook enkele raadsleden en een wethouder waren aanwezig. Het was de ‘Antwerpse methode’ zoals dagvoorzitter en bestuurlijke vernieuwing expert Joop Hofman het introduceerde. In Antwerpen werken ze al jaren met een burgerbegroting waar bij dan de bevolking zelf beslist over 10 procent van de totale gemeentelijke begroting in haar wijk. In Heeten zou dit dan om het dorp en bijbehorend buitengebied gaan. Twaalf onderwerpen waren er aangedragen om mee te dingen naar de 2000 euro die de werkgroep te verdelen had. Tien fiches per persoon kregen de aanwezigen te verdelen en via een aantal spelregels kwam daar een eindstand uit. De jeugd van de Bernadette school ging met het grootste bedrag naar huis. Ruim 500 euro voor een groen schoolplein. Luke Haarman en vrienden vroegen een startbedrag voor een skatebaan van 1000 euro. Ook zij werden rijkelijk beloond door de aanwezigen. Een openbaar watertappunt , 5000 euro voor de aanleg en 1000 euro jaarlijkse kosten ,wat plaatselijk belang wilde, kreeg maar goede 100 euro. “Maak maar een buitenkraan hier bij het Trefpunt en geef hen elk jaar 100 euro, veel goedkoper” vatte een van de aanwezigen het later samen. De 100 euro kwam van één tafeltje waar een aanwezige, geen pb-er, met behoorlijk wat scrupules zijn mede tafelgenoten overblufte. Het mooie van dit systeem is dat bullys niet verder komen dan hun eigen tafel en de meerderheid van het dorp, het gemiddelde van de tafeltjes dus beslist. Opvallend was ook dat het niet de gewoonlijke ‘club van honderd’ was die aanwezig was maar vooral mensen die je normaal nooit ziet. Zij kwamen af op het event om dat ze het gevoel hadden nu betrokken te worden en echt iets te vertellen te hebben. Een leermoment was dat net als in de raad gezorgd moet worden dat iedereen de zelfde achtergrond informatie heeft zei Jan Oosteweeghel, oud raadslid tot 2014 voor Vitaal Salland.
De werkgroep vervolgt haar traject nu door met concrete vragen 18 oktober aan te schuiven bij de ronde tafel gesprekken van de gemeenteraad. Deze zal vervolgens in een daarop volgende raadsvergadering moeten beslissen of zij met het project ‘bestuurlijke vernieuwing’ in Heeten verder wil gaan of dat zij het naar de prullenbak verwijzen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.