gewoon carolien pijn in de buik

Microben zitten overal, bijvoorbeeld op onze werkplek en onze huid, maar ook in ons lichaam. Je lichaam zit vol goede microben en de meeste leven in je darmen. Deze darmbacteriën zijn belangrijk voor het verteren van het voedsel dat je eet. Als we ander voedsel eten, hebben we ook weer andere bacteriën nodig die dat eten verteren. Je kunt aan de poep van een mens zien wat de mens heeft gegeten.

In onze darmen hebben we ongeveer 1,5 kg aan microben. Het microbioom in onze darmen beschermt ons tegen ziekten en bepaalt zelfs hoe je je voelt. Soms is het zo dat hoe, wat en hoeveel je denkt een invloed heeft op je darmen. Een mevrouw had een goede leefstijl, maar dagelijks veel en vaak ontlasting en besefte dat ze heel vaak en veel onzinnige gedachten had. De gedachtestroom hield maar niet op. Ze leert de gedachtentrein nu te stoppen en gedachten bewuster te kiezen.

Veel Nederlanders hebben regelmatig last van buikpijn, een pijnlijk gevoel in de boven en/of onderbuik. De beleving van buikpijn is voor iedereen anders; de een voelt steken, de ander krampen, een opgeblazen gevoel en/of een dof drukkend gevoel dat steeds maar aanhoudt. Er zijn heel veel oorzaken voor buikpijn. In de praktijk ervaar ik veel mensen die uit empathie emoties, soms ziektes van andere mensen overnemen en proberen te verteren. Dat geeft stress. Stress en spanning geven sowieso buikproblemen. Te weinig slaap, te intensief sporten net na het eten, teveel eten, te snel eten, te vet of gekruid eten, menstruatie, diarree en verstopping veroorzaken ook buikpijnen die redelijk snel opgelost kunnen worden. Echter voedselallergieën, galstenen, alvleesklierproblemen, ziekte van Chrohn (ontstekingen van de mond tot aan de kont), colitis ulcerosa (ontstekingen in de dikke darm met zweren), diverticulitis (darmwand die als een soort binnenband naar buiten gaat stulpen), prikkelbare darm  de darmwandzenuwen zijn erg gevoelig en geven daardoor krampen) zijn al chronische aandoeningen. 

Voor alle darmproblemen geldt-zoals we nu weten- dat een verandering in leefstijl (vezels eten, bewegen, 2 liter water drinken per dag), gedachten en emoties goed helpt. Je bewust zijn van wat er gebeurt in je lichaam en wat dan nodig is vergroten. Soms zitten er letterlijk nog afvalstoffen vast, die mogen vrijkomen. Soms mogen gedachten en oude overtuigingen die al lang in het systeem zitten, veranderen waardoor de ontstekingen mede weggaan. De voor ons goede onzichtbare microben in de darm functioneren dan optimaal en geven levenskracht.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.