geen pretenties maar feest op mega piraten festijn

Bert, geboren met het syndroom van Down, krijgt de gitaar van bassist William Bossong om (alleen de zangmicrofoons zijn ingeplugd) en springt vervolgens als een echte rocker over het podium. Voor ‘In de blote kont’, het lijflied van het Mega Piraten Festijn, krijgt de band versterking van Jorieke Sterken uit Ommen, deelneemster aan de SBS6-talentenjacht ‘House of Talent’. Maar het is Bert die het meeste succes scoort. Op het podium hebben zes mensen de tijd van hun leven. In de tent stuiteren duizenden koppies op en neer.

Het is dat beeld dat het Mega Piraten Festijn het best typeert. Een vrolijke, losgeslagen boel. Bierfonteinen in de tent. En niemand die zichzelf te serieus neemt. Het is zaterdagavond en na jaren is het Mega Piraten Festijn weer terug in Nieuwleusen, de geboorteplaats van MPF-organisator Eddie Mensink. Zesduizend bezoekers, jong en oud, vieren feest. “Ik heb het in de afgelopen dagen vaak gehoord: ‘Fijn dat er hier weer wat gebeurt’”, stelt Eddie. “Het is hier toch anders. Veel meer vrienden en kennissen die een kijkje komen nemen bij de opbouw. Onze medewerker Jan Oostra heeft hier eerder vandaag enkele rondleidingen verzorgd voor medewerkers van de gemeente en collega-organisatoren uit de buurt. Leuk om te laten zien hoe we het hier aanpakken.”

Vaste festivalvrijwilliger Eef Stel, eigenaar van Kwekerij Eef Stel in Dalfsen, merkt het ook dat het een thuiswedstrijdje is. “Mijn vrouw en ik zijn er geen sterren in om de weg te vinden. We rijden altijd wel een keer verkeerd. Ditmaal was het gemakkelijk”, grijnst hij. “Weet je, normaal gesproken hebben we een streng deurbeleid voor het backstagegebeuren. Maar met alle vrienden en kennissen die hier rondlopen is dat wel eens moeilijk. Je laat het wat vaker gaan…” Hij is al vanaf het begin betrokken bij het festival. Eerst nog als vrijwilliger achter de bar, maar inmiddels helpt hij mee met het opvangen en begeleiden van de artiesten. “Ik krijg er geen cent voor.” Maar het heeft wel zijdelings effect op zijn inkomsten. “Ik verkoop mijn groenten inmiddels aan verschillende artiesten. Tot aan Volendam aan toe!”

Machtsvertoon
Ondertussen is het bij de familie Spin, aanwonenden van het backstagegedeelte van het festivalterrein, alweer gezellig. Zoals elke keer hebben René en Karin weer al hun vrienden uitgenodigd. Lekker een biertje drinken en barbecueën en ondertussen ook een praatje maken met de voorbij wandelende artiesten. “De vorige keer dat het festival hier was, heb ik enorm gelachen”, vertelt gast Vincent, lurkend aan een flesje bier. “Ik ben toen samen met Lois, een dochter van een paar vrienden, over de afzetting gesprongen. Daarna heb ik aan elke artiest gevraagd of ‘mijn dochter’ met hem of haar op de foto mocht en dan drukte ik Lois weg of sprong ik erbij naast. Ik stond met iedereen op de foto!”

Het is rond kwart voor negen dat Snollebollekes het podium betreedt. De feestact uit Brabant, met als gezicht cabaretier Rob Kemps, heeft net twee keer het GelreDome uitverkocht. De muziek? Een uitgelaten mix van dance, Nederlandstalig en feestmuziek. Een stel oudere bezoekers ziet vanachter de barriërs hoe Kemps los gaat. Want Kemps is een echte ADHD-entertainer. Hij staat geen moment stil. Springt en maakt kicks. Af en toe kijken de oudere bezoekers lachend achterom waar wild gehost wordt. Maar als Kemps dan ‘Links Rechts’ inzet weten ze helemaal niet meer wat ze zien. Duizenden mensen springen gezamenlijk meters naar links en ook weer meters terug. Een staaltje machtsvertoon dat geen enkele artiest Snollebollekes nadoet.

Zoepen
Jorieke is na afloop van haar optreden met Mooi Wark wat beduusd. Er staat haar nog een druk programma te wachten. Ze moet nog mee naar de tent van Poar Neem’n, waar Mooi Wark een kort gastoptreden gaat doen en reist die avond met de band mee naar Siepelrock, alwaar ze samen met zanger/gitarist Bert Koops een ode zal brengen aan oud-Mooi Wark-drummer John Roffel, die vorig jaar overleed.

“Ik heb ooit een cover opgenomen van In de blote kont’, vertelt ze. “Maar hoe ik hier ben beland? Geen idee, dat is voor me geregeld.” Bassist William Bossong heeft plezier met zijn nieuwe band-protegée. “We leren haar de beginselen van de rock ’n roll. Toen we het podium nog niet eens op waren, hadden we al aardig wat bier weggetikt. ‘Gaat dat altijd zo’, vroeg Jorieke. ‘Ja en nu niet zeuren, maar zoepen!’”

Thuiswedstrijdje
Bert mag wat later op de avond ook het podium op bij Harten 10. Martien en Tineke Ekkelenkamp uit Dalfsen spelen een thuiswedstrijdje. Bij ‘Hou me vast’ staat Bert met zijn armen om Martien en Tineke. Wat later zwaait hij mee met een pet en een sjaaltje. ‘Goed te passe of niet’, brult Martien de tent in. En Nieuwleusen is goed te pas. ‘Wat is mooier’, de grote hit van het stel wordt hard meegezongen. ‘Jongens, dat kump helemoal goed hier’, meldt Martien.

En Bert? Die geniet. “Bert is een fan van ons en wilde graag een keer mee naar een optreden”, vertelt Martien na afloop. “Dit is mooi dicht bij huis, we wonen hier nog geen zevenhonderd meter vandaan, dus dit vonden we een geschikt moment.” Martien en Tineke zien hun populariteit gestaag groeien. Martien: “Eddie zei me ooit dat je tien jaar bezig moet zijn om iets op te bouwen hier. Zo lang zijn we nu ook bijna bezig. En Eddie heeft gelijk gehad.” Tineke: “Je kon het net ook horen. ‘Wat is mooier’ wordt hier elke keer harder meegezongen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.